black hippopotamus

A vízilovak felismerik a barátaik hangját

Erre a megállapításra jutott egy friss kísérlet, ami vízilovak reakcióját vizsgálta hangfelvételekre.


A vad vízilovak zajos állatok, hangjuk nagy távolságokat tesz meg a tavakon és folyókon keresztül. Mostanáig azonban rejtély volt, hogy az állatok hangos sípoló dudálásának pontos funkciója miben rejlik. A vízilovakat egy afrikai természetvédelmi területen tanulmányozó tudósok szerint a nagytestű emlősök a jellegzetes dudálásnak köszönhetően tudják megkülönböztetni a barátot az ellenségtől. A csapat szerint az állatok valószínűleg a hangjukról ismerik fel egymást.

A vízilovaknak széles hangrepertoárjuk van, beleértve a hörgéseket, fújtatásokat, visításokat és "sípoló dudálásokat", de nagyon keveset tudunk a társas kommunikációjukról. Hogy többet tudjanak meg a vízilovak kommunikációjáról, francia kutatók a mozambiki Maputo különleges rezervátumban élő vízilovak hangjait rögzítették. A tanulmány szerint a ziháló-hang a leggyakoribb vízilóhang, és a leghangosabb is egyben, akár 1 kilométerre is eljuthat.

A biológusok rögzítették a vízilovak sípoló-honkoló hangjait, és ezeket a tavak partjáról sugározták, hogy lássák, hogyan reagál rá a többi egyed. Megállapították, hogy a vízilovak a hangjuk alapján meg tudják különböztetni a barátokat, a szomszédokat és az idegeneket. A kutatók szerint az állatok amellett, hogy meg tudják különböztetni a barátot az ellenségtől, valószínűleg az egyedeket is meg tudják különböztetni egymástól, bár ebben nem lehetnek teljesen biztosak.

És annak ellenére, hogy a nagytestű emlősök látszólag csak lustálkodtak a vízen, egyértelműen nagyon figyeltek a környezetükre, és azonnal reagáltak az adásokra. Az állatok agresszívebben reagáltak az ismeretlen vízilovakra - gyorsabb, hangosabb és gyakoribb hívásokkal, amelyeket gyakran trágyaszórással kísért territoriális megnyilvánulások kísértek. A munka arra inspirálhatja a természetvédőket, hogy felvételeket készítsenek, hogy a helyi vízilovak megszokhassák az újak hangját, mielőtt megérkeznek.

(Forrás: BBC)


A figyelmetekbe ajánljuk