panda eating bamboo

Két kutatócsapat egymástól függetlenül a világ két pontján felfedezte ugyanazt.


A körülöttünk lévő levegőben kimutatható nyomok vannak a környezetünkben élő állatokról, állapították meg tudósok, és a felfedezés forradalmasíthatja a kutatók módszerét a veszélyeztetett fajok populációinak megfigyelésére és nyomon követésére. Két új tanulmányban egymástól függetlenül a kutatók felfedezték, hogy az élőlények által kibocsátott környezeti DNS (eDNS) azonosítható az állatok által lakott helyeken a levegőben lévő mintákat felfogó és megszűrő vákuumos eszközöknek köszönhetően.

Az egyik csapat a koppenhágai állatkert három különböző pontján vett levegőmintákat, és nemcsak a létesítményben élő állatok eDNS-ét mutatta ki, hanem a létesítményen kívül élő állatokét is. Sőt, még az egyes állatkerti állatoknak etetett hús, például csirke és marhahús genetikai nyomait is. A tanulmányben leírt technika úttörő lehet az állati eDNS mintavételének új, levegőn alapuló módszerei között, amelyeket a múltban nagyrészt vízből vagy talajból fogtak be.

A véletlen egybeesés folytán egy másik tudóscsoport egymástól függetlenül ugyanezt kutatta nagyjából ugyanebben az időben Nagy-Britanniában. A londoni kutatók a cambridgeshire-i Hamerton Zoo Parkban vették a levegőmintákat, vákuumszivattyúhoz csatlakoztatott szűrők segítségével. Az ezt követő szekvenálás végül 25 különböző faj DNS-ét azonosította, köztük néhány meglepetéssel a keverékben.

Még olyan állatokból is tudtak eDNS-t gyűjteni, amelyek több száz méterre voltak a vizsgálati helytől anélkül, hogy a koncentráció jelentősen csökkent volna, sőt, még lezárt épületeken kívülről is. A két csapat csak később, mindkét kutatás befejezése után jött rá, hogy egymástól függetlenül ugyanazt fedezték fel, és a tudósok örülnek a szerencsés véletlennek, mivel mindkét tanulmány igazolja a másikat, lényegében hasonló módszerekkel megismételve az eredményeket.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk