GIF-eken elevenednek meg az UNESCO veszélyeztetett kulturális helyszínei
Budget Direct via Designboom

GIF-eken elevenednek meg az UNESCO veszélyeztetett kulturális helyszínei

Háborúk, földrengések, városiasodás – csak néhány probléma, ami veszélyezteti annak a hat UNESCO helyszínnek az állapotát, melyeket most GIF-eken régi pompájukban csodálhatunk meg.Megelevenedő múlt

Az ókori civilizációk emlékei között sétálva gyakran csak a fantáziánk szab gátat annak, hogy a romokban meglássuk a korszak dicsőségét. Nehéz elképzelni, milyenek lehettek régen a monumentális épületek, hogy funkcionálhattak a terek a mindennapi használat során. A Neomam kreatív stúdió korábban már bemutatott olyan GIF-eket, melyeken „újjáépítettek" hét kulturális örökséget, most pedig a Budget Direct építészekkel és designerekkel karöltve olyan műemlékeket mutatnak be, melyek veszélyeztetettek.

„Az idő nem áll meg. Az emberi kultúra folyamatosan változó tényezőkből épül. A mód, ahogy meghatározzuk, megőrizzük és interakcióba lépünk a jelentős helyszínekkel, ugyanannyira szól rólunk, mint a műemlékekről" – állítja a Budget Direct csapata, akik szerint a rombolás nem tekinthető a történelemalakítás legitim formájának, ellenben az UNESCO védett helyszíneinek megóvása az emlékezés és a kultúra folytonosságának módja.

Hatra

Budget Direct via Designboom

Hatra, az első arab királyság fővárosának Kr.e. 3-2. században épült műremekei 2015-ben sérültek meg, amikor Irakban az Iszlám Állam a kulturális emlékhelyek ellen fordult.

Leptis Magna

Budget Direct via Designboom

Leptis Magna, római kori város Líbiában a háború és a fosztogatás áldozata.

Palmüra

Budget Direct via Designboom

Az ISIS kíméletlen pusztításának egyik szimbóluma lett a szíriai Palmüra, ahol emberi kínzások árán akartak értékes kincsekre lelni, és templomokat és több mint ezer oszlopot döntöttek le a terroristák.

Portobelo és San Lorenzo erődítmények

Budget Direct via Designboom

Az 1590-es években, a spanyol birodalom által épített panamai Portobelo és San Lorenzo erődítmények őrzik a koloniális spanyol hadi építészet emlékét. A városiasodás jelent számukra fenyegetést.

Nan Madol

Budget Direct via Designboom

Nan Madol mesterséges szigetei és csatornái 1200 és 1500 között épültek, de jövőjüket a természeti erők teszik kétessé.

Jeruzsálem

Budget Direct via Designboom

Vajon Jeruzsálem óvárosának falai örökké fognak állni? Állapotukat a rohamos urbanizáció rongálja.

A figyelmetekbe ajánljuk