Az egyik indonéziai nemzeti parkban fedezték fel a két új rinocérosz borjat, ami igazán reménykeltő, hiszen a világ egyik legritkább állatfajáról beszélünk.

Helen és Luther

rhino rinoc\u00e9rosz rinoc\u00e9rosz b\u00e9bi

unsplash.com/David Clode

A rinocérosz bébik, akik a Helen és Luther nevet kapták, az anyukájuk kíséretében voltak láthatóak Ujung Kulon Nemzeti Parkban, március és augusztus között. A parkban kiépített százkamerás rendszer segítségével sikerült lefotózni az állatokat.

Jáva nyugati szegletében, Banten tartományban, Ujung Kulonban van az utolsó vadon élő javai rinocérosz-kolónia.

Az évekig csökkenő tendenciát mutató faj, a két borj megszületésével összesen 74 egyedszámúra emelkedett.

rino rinoc\u00e9rosz

unsplash.com/Jessica Bateman

Ez a terület összesen 5100 hektár esőerdőt és frissvizű telephelyet foglal magában.

Az indonéz kormány Java és Szumátra környéki területeket mér fel, hogy mely helyszín alkalmas a rinocéroszok újratelepítésére a Krakatau vulkán környékéről, ami egy jelenleg is aktív a nemzeti park környékén.

„Ezek a születések azt a reményt táplálják, hogy folytatódhat olyan veszélyeztetett fajok életben tartása is, mint a jávai rinocéroszoké"

– jelentette ki Wiratno, a Környezetvédelmi Hivatal egyik munkatársa.

Valaha ezres példányszámban éltek Dél-Ázsia egész területén, ám az orrvadászat, valamint az ember közelsége nagy hatással volt fajukra.

A jávai rinocéroszok vedlenek és ezért tűnik a megjelenésük redősnek, páncélosnak, számol be a Science Alert cikke.


Friss

Rekordgyors vezeték nélküli töltőt dob a piacra a Xiaomi

Ígéretük szerint egyetlen vezeték nélküli készülék sem fog ilyen gyorsan tölteni.

Új vezeték nélküli töltőt dob piacra a Xiaomi, amiről azt állítja a cég, hogy lepipálja minden vetélytársát a piacon. A 80W-s wireless szerkezet 19 perc alatt képes lesz teljesen feltölteni készülékünket, de ha 50%-on rakjuk oda, 8 perc alatt már újra teljes töltöttségünk lesz. Új telefont ugyan nem jelentettek be hozzá, de hasonló fejlesztéseikkel egy időben egy újabb készüléket is piacra szoktak dobni, szóval valószínűleg arra is számíthatunk – írja a Verge.

Hasonlót fejleszt egyébként az ilyen téren a Xiaomi legnagyobb vetélytársának is mondható Huawei. Legújabb találmányuk lézer segítségével lehel majd új erőt kimerült telefonunkba. Annak a sebességéről nincsenek egyelőre még információnk.

A figyelmetekbe ajánljuk