Orosz kutatók 2011-ben tárták fel a szibériai Tumatnál lévő lelőhelyet.


A szakértők enyhén sárgás szőrű bőrszövetdarabot találtak, mely alapján először úgy vélték, barlangi oroszlántól származik, további vizsgálatok azonban bebizonyították, hogy a 14 ezer éve élt, majd elpusztult állat utolsó vacsorája egy gyapjas rinocérosz lehetett

– áll az MTI beszámolójában.

A kutatást vezető Love Dalen, a Stockholmi Egyetem és a Svéd Természettudományi Múzeum közös Paleontológiai Központjának professzora elmondta, rendelkeznek egy minden emlős adatát és mitokondriális DNS-ét tartalmazó adatbázissal, mely alapján a gyomorban talált minta szinte tökéletes egyezést mutatott a rinocérosszal.

„Ez teljesen példátlan. Nem tudok egyetlen olyan fagyott jégkorszaki húsevőről sem, melynek belsejében szövetdarabot találtak volna"

– mondta Dalen, aki azt is hozzátette, hogy a gyapjas rinocérosz körülbelül 14 ezer éve halt ki, így a jégkorszaki kölyökkutya egyike azoknak a ragadozóknak, akiknek még volt „szerencséjük" az egyik utolsó példányból ennyi.

Friss

Az emberi méltóság, és ami mögötte van

Az emberi méltóság elvitathatatlan tisztelet, ami azért jár nekünk, mert emberek vagyunk. Honnan ered, mi a történelme? Cikkünkből kiderül.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A figyelmetekbe ajánljuk