last tango in paris

Véget vetnek az olaszok a vallási alapú filmcenzúrának

Több mint száz év kellett ahhoz, hogy véget vessenek az erkölcsi és vallási alapú cenzúrának.


Az olasz filmek eddig erkölcsi és vallási alapú cenzúrát alkalmaztak, de ezután korosztály alapú besorolásra térnek át. Olaszországban ugyanis még érvényben volt az a cenzúra-törvény, melyet 1914-ben iktattak be. Ennek a törvénynek esett áldozatául többek között Bernardo Bertolucci Az utolsó tangó Párizsban című erotikus mozifilmje is.

Dario Franceschini kulturális miniszter jelentette be hétfői közleményében, hogy véget ér a cenzúra. Ezentúl nem lehet kitiltani az olasz filmpiacról alkotásokat a vallási vagy erkölcsi normákra hivatkozva, nem követelhetnek módosítást, újravágást a filmesektől.

Olaszországban a máshol jól ismert életkori besorolás fogja behatárolni a filmeket. Ezt a besorolást az alkotók végzik el, döntésüket pedig egy negyvenkilenc tagú, újonnan felállított filmszakmai bizottság vizsgálja felül. A tagok között oktatási, de még állatvédelmi szakértők is helyet kaptak.

A filmcenzúra több száz filmre hatott ki. Politikai, erkölcsi és vallási okokra hivatkozva 274 darab olasz, 130 amerikai és 321 más országból származó filmet tiltottak be a Cinecensura nevű portál alapján. Ezek közül kétségkívül a leghíresebb alkotás Az utolsó tangó Párizsban, melynek csupán három másolatát hagyták meg és ezeket is csak azért, hogy emlékeztessék az utókort a film bűneire.

Ez a tiltás természetesen ellentétesen hatott, mint szerették volna: tiltott gyümölcsként vonzották a nézőket az alkotások, melyekre mindig találtak valamilyen módot a nézők, hogy láthassák is őket.

(Forrás: 24.hu)


A figyelmetekbe ajánljuk