Mivel egyre több utazó látogatja meg a felkelő nap országát, legutóbb Japán leggyönyörűbb természeti kincseit mutattuk be – most pedig azoknak hoztunk néhány jó tanácsot, akik a közel 15 milliós fővárost, Tokiót fedeznék fel a legszívesebben.
Készpénzhasználat
Bármennyire is futurisztikus országként képzeljük el Japánt, a társadalom még ma is nagyra tartja a kézzelfogható, fizikálisan érzékelhető dolgokat. Kiragadott példa, de nagyon sokan vásárolnak vagy kölcsönöznek könyveket és képregényeket ahelyett, hogy ebook-olvasót vennének, de ez a tendencia a fizetési szokásokon is meglátszik.
A japán emberek körében sokkal jellemzőbb a készpénz használata, mint a bankkártyás fizetés. Erre utazóként is érdemes felkészülnünk, hiszen még a legpatinásabb éttermek és szállodák esetében is könnyen előfordulhat, hogy nem lesz lehetőségünk digitálisan fizetni.
Fotó: Shutterstock
Ez is érdekelhet! Elege van a fotózkodó turistákból Japán festői szépségű városkájának
Méretkülönbségek
Arra is érdemes felkészülnünk, hogy Tokióban minden kisebb a megszokottnál. Ez az apró szállodai szobákra, azon belül az ágyak, a fürdőszobák és a szekrények méretére is igaz. Ugyanígy ne számítsunk arra, hogy egy átlagos japán étteremben elférünk majd a nagyobb baráti társaságunkkal, hiszen a legtöbb hely csoportonként csak 2-4 fő kiszolgálására van felkészülve.
Fotó: Shutterstock
Késői nyitás
Bár Tokióban rengeteg kávézót, éttermet, bisztrót és bárt találunk, a legtöbb vendéglátóhely legkorábban 11 óra körül nyit ki, így az első vendégek ebédidőben érkeznek. Mindez a kulturális különbségeknek tudható be: a tokióiak általában otthon reggeliznek, vagy útközben szereznek egy kis harapnivalót valamelyik kisboltban – esetleg annyira sietnek, hogy erre az egészre nem is marad idejük. Vagyis hacsak nem egy nemzetközi kávézólánc valamelyik üzletébe térünk be, jobb, ha nem készülünk nagy bruncholásra a japán fővárosban.
Fotó: Shutterstock
Ha tovább olvasnál: Oszakában most már szabadtéren is tilos a dohányzás
Hosszú sorok
A japán emberek általában jól tűrik a hosszú várakozási időt, és akár órákon át is hajlandóak sorba állni azért, hogy biztosan bejussanak egy felkapott étterembe vagy egy újonnan megnyitott üzletbe. Sokan kora hajnalban is felkelnek azért, hogy a legjobb ramenéttermek valamelyikében ebédelhessenek. Mielőtt azonban ez az egész elriasztana bennünket, gondoljunk inkább arra, hogy a hosszú sor egyfajta minőségjelzőként is szolgál: minél többen hajlandóak órákon át várni az adott szolgáltatásra, az valószínűleg annál magasabb színvonalú lesz.
Fotó: Shutterstock
Forrás: Condé Nast Traveler