tiktok
Shutterstock

Ezért ne hagyatkozzunk a TikTokra, ha orvosi tanácsra van szükségünk

TikTok helyett válasszuk inkább a szakértőket.

Az embereknek mindig az orvosukkal kell először konzultálniuk, hogy az adott egészségügyi állapotukkal kapcsolatban útmutatást kapjanak

– szögezte le egy közleményben Dr. Macklin Loveland, az Arizonai Egyetem Orvosi Főiskolájának belgyógyász rezidense és egy nemrég bemutatott tanulmány vezető szerzője; hozzátette: azzal is tisztában van, hogy ma már sokan a közösségi médiából tájékozódnak a különböző egészségügyi információkkal kapcsolatban, ami nem feltétlen jó ötlet.

Ez is érdekelhet: Nyolc óra alvás és kötelező reggeli - a 6 legnagyobb egészségügyi hiedelem és ami mögötte van

A tanulmány a májat érintő betegségekkel végzett el egy tesztet, ahol megvizsgáltak több ezer TikTok-videót, amelyben a „cirrózis" és „májbetegség" szavak szerepeltek, és összevetették a bevett orvosi gyakorlatokkal.

Az eredmény lesújtó volt: a kutatók azt találták, hogy a bejegyzések közül tízből négy téves információt tartalmazott – így annak valószínűsége, hogy az alkalmazásból bármi hasznosat is megtudunk nagyjából olyan, mintha pénzt dobnánk fel.

Loveland szerint amikor egy átlag felhasználó a közösségi médiában lát egy májbetegségről szóló posztot, sokszor fogalma sincs arról, hogy az állítások teljesen pontatlanok.

Van azonban jó hír is: bár a posztok bevallottan nagy része rossz vagy hamis információkat tartalmazott, a pontos tartalommal rendelkező oldalaknál sokkal nagyobb volt a felhasználók elkötelezettsége.

Más szóval, többen látták a helyes információkat, mint a téveseket – utóbbiakban szerepeltek parazitákkal való tisztítókúrák és kétes eredetű növényi gyógyszerek is.

Olvasd el ezt is: 5 kérdés, amit az ápolónők szerint mindig fel kell tenni az orvosoknak

Loveland ettől független aggodalmát fejezte ki, tekintve, hogy a májbetegség nemcsak súlyos állapot, de kifejezetten gyakori is.

Még ha a pontatlan bejegyzések kevésbé is voltak népszerűek, még mindig nagy mennyiségű félretájékoztatást jelentenek a platformon, így a májbetegségben szenvedő emberek ki vannak téve a hamis állításoknak. Tekintettel a májbetegséggel kapcsolatos magas halálozási arányra, a pontatlan állítások terjesztésének hatása egy ilyen népszerű közösségi médiaplatformon komoly klinikai következményekkel járhat

– mondta.


A figyelmetekbe ajánljuk