teljes napfogyatkozás
Fotó: Shutterstock

Káoszt okozhat a légi közlekedésben az áprilisi teljes napfogyatkozás

Április 9. és 11. között több helyen teljes napfogyatkozás lesz az észak- és közép-amerikai kontinensen. A különleges égi esemény a légitársaságok megszokott menetrendjét is összekuszálhatja.

Az Egyesült Államok Szövetségi Légiközlekedési Hivatala (FAA) friss közleményében számolt be azokról a hatásokról, amelyet a hamarosan bekövetkező teljes, illetve részleges napfogyatkozás kiválthat. A jelenség, mely a régió délnyugati részéről északkeleti irányba halad majd, összesen három napig lesz megfigyelhető Észak-Amerika több városában.

Ez is érdekelhet: Így tudták a maják pontosan megjósolni a napfogyatkozásokat

A teljes napfogyatkozás ritka esemény, az Egyesült Államokban legutóbb 2017-ben csodálhatták meg az emberek, a mostanit követően pedig 20 évet kell várniuk a következőre.

Ezért érthető, hogy sokak akár repülőre is szállnak, hogy a kellő helyről élvezzék a pár percig tartó ritkaságot. Az ilyen jellegű utazások azonban késéseket és egyéb problémákat okozhatnak az ország egyes repülőterein.

A napfogyatkozás útvonalán található repülőtereken a szokásosnál nagyobb forgalomra lehet számítani. A forgalmi csúcsidőszakokban késésekre kell számítaniuk az utazóknak, de a parkolási lehetőségek is korlátozottak lehetnek – különösen a kisebb repülőtereken

– közölte az FAA, akik szerint több mint négyszáz repülőtér lehet majd érintett.

Ezt is nézd meg! Felejthetetlen látvány volt a teljes napfogyatkozás az Antarktisz felett

A repülőtereken kívül a környező utakon is megnövekedett forgalommal számolhatnak az emberek, és lehetséges, hogy a légi irányítás területén dolgozóknak muszáj lesz alternatív útvonalat javasolniuk a repülőgépek számára – olvashatjuk a Drive magazin cikkében.

A következő teljes napfogyatkozás hazánkban

Sokak bánatára hazánkban 2081. szeptember 3-án, tehát 57 év múlva lesz legközelebb teljes napfogyatkozás.

Amennyiben viszont megelégszünk a részleges napfogyatkozással is, arra már csak egy évet kell várni: a legközelebbi ugyanis 2025. március 29-én lesz esedékes.

A figyelmetekbe ajánljuk