teljes napfogyatkozás

Illusztráció

Felejthetetlen látvány volt a teljes napfogyatkozás az Antarktisz felett

Csupán pár szerencsés kutató láthatta a teljes napfogyatkozást, de a NASA élőben közvetítette a pillanatot, és jó pár kép is készült róla.

Ahogy korábban már megírtuk: az Antarktiszon október óta nem ment le a Nap, ugyanis jelenleg hosszú nyári napokat él meg a legdélebbi kontinens, amelyek október közepétől egészen április elejéig fognak tartani. Az egyetlen kivétel csupán két percig tartott a hétvégén, amikor a Hold közvetlenül a Nap előtt haladt el, eltakarva annak fényét. Ezzel pedig egy látványos teljes napfogyatkozásnak lehettek szemtanúi az Antarktisz nyugati felén lévő tudósok.

Eközben Dél-Amerika, Afrika, Ausztrália és Új-Zéland déli csücskében csekély mértékű részleges napfogyatkozás volt. Ezek már közel sem voltak ennyire látványosak, hiszen a napfény változását csupán akkor lehet észrevenni, ha a Nap legalább 80 százaléka van eltakarva. A fenti területeken a Hold inkább csak megcsókolta a csillagot, és maximum 11%-a volt eltakarva (Ausztráliában, Hobart városában).

Így a Földön az egyetlen hely, ahol a teljes napfogyatkozás történt, az az Antarktisz.

Külön érdekesség, hogy az utolsó teljes napfogyatkozás 2003. november 23-án, azaz pontosan 18 évvel és 11 nappal 2021. december 4-e előtt történt. A következő teljes napfogyatkozás 2039. december 15-én lesz, ami pontosan 18 évvel és 11 nappal 2021. december 4-e után lesz.

A csillagászok már az ókori babiloni idők óta tudják, hogy a napfogyatkozások ciklusosan ismétlődnek. Ezt a 6585,3 napos – vagyis 18 év, 11 nap és 8 óra – ciklust Saros-ciklusnak nevezik.


A figyelmetekbe ajánljuk