Amszterdam-Schiphol repülőtér
Shutterstock

Európa legforgalmasabb reptere, az Amszterdam-Schiphol repülőtér

8 tipp, hogy túléljük az idei reptéri káoszt

Az utóbbi időszakban a repüléssel kapcsolatos hírek többsége az ágazat nehézségeiről szólnak. Munkaerőhiány, káosz és más, az utasokra nézve bosszantó dolog. Ugyan az eseményekről nem az utasok tehetnek, mégis van pár trükk, amivel megkönnyíthetjük az utazásunkat.

A CNN Travel cikkében egy utazási szakértő osztotta meg a tippjeit az utasoknak.

Ellenőrizzük a beutazási követelményeket néhány nappal a repülés előtt

Bár a korlátozások és az arcmaszkra vonatkozó szabályok világszerte enyhülnek – mint azt már korábban is megtanultuk – , a dolgok gyorsan változhatnak, néha minimális értesítés nélkül. Ezért nem érdemes csak néhány héttel az utazás előtt áttekinteni a célország beutazási követelményeit. Néhány nappal az utazás előtt, sőt, a biztonság kedvéért még a repülés előtti napon is érdemes újra ellenőrizni őket.

Csak hagyományosan 

Lehet, hogy egyszerűbbnek tűnik a telefonra letöltött e-jegyekkel és igazolásokkal utazni, de a jelenlegi helyzetben a dokumentumok kinyomtatott példányának elkészítése sokszor gyorsabb. Ha túl sok dokumentumra lenne szükség egy beutazáshoz, egyszerűbb, ha ezeket papíron gyorsan bemutatjuk, ahelyett, hogy a telefonon különböző e-maileket vagy fájlokat keresgélnénk a sorban állva.

Emellett a lemerülő akkumulátor miatt sem kell aggódni, ami különösen fontos lehet, ha késések vannak.

Több bőrönd 

Régi tipp: ha a családdal vagy párban utazunk, kerüljük a közös bőröndöket. Ha kettő vagy több bőröndbe csomagoljuk a holmikat, akkor még mindig van néhány ruhánk vagy más fontos kiegészítőnk, amit használhatunk, ha a másik bőrönd eltűnne a reptéri káoszban – remélhetőleg csak rövid ideig.

Készüljünk fel a kézipoggyászokra vonatkozó szabályokra 

Sok utazó nem kockáztatja, hogy bármit is feladjon a csomagtérben – vagy drágállja – , és csak kézipoggyásszal utazik.

Mégis gyakran ez az a pont, ahol a legtöbben problémába ütköznek. Sokszor előfordul, hogy valaki olyan táskát vásárol, amely megfelel a légitársaság kézipoggyászra vonatkozó engedélyének, mégis túlságosan telepakolják.

Ha a táska végül nem fér bele a méretellenőrőzbe, akkor csúnyán ráfizethetünk az utazásra. Csomagoljunk precízen, ne kockáztassunk, ellenőrizzük a méretet és az esetleges plusz költségeket. Ezzel jókora stressztől megóvhatjuk magunkat a beléptetésnél.

Nagy mennyiségű folyadékkal ne is próbálkozzunk 

Sokat nem érdemes mondani róla: ne kockáztassunk 100 milliliteresnél nagyobb kiszerelésű folyadék felvitelét, ha kézipoggyásszal utazunk, mivel a legtöbbször kidobatják velünk.

Öltözék 

Sokan kiöltöznek a repüléshez, de a bonyolult vagy réteges öltözet gyakran késlelteti a biztonsági ellenőrzést.

A legtöbb utas a biztonsági ellenőrzésnél alapból stresszes lesz, a mögöttük álló emberek pedig extrán frusztráltak lesznek, ha éppen a több csatos csizma miatt növekszik a sor.

Érdemes kényelmes cipőt viselni, könnyen fel- és levehető ruházattal, hogy a biztonsági ellenőrzésen való átjutás gyors és egyszerű legyen, de a terminálon, a fedélzeten és a célországban is – hőmérséklettől függően – kényelmes legyen .

Már a sorban kezdjünk el pakolni 

A biztonsági ellenőrzésnél szinte mindent a tálcára kell majd tenni, ezért ne várjuk meg, amíg a sor elejére kerülünk. Amíg várakozunk, vegyük le a cipőket és az övet, vegyük ki a táskádból a folyadékokat és a laptopot, illetve a zsebünkből is pakoljunk ki.

Készüljünk fel a késésre vagy a járattörlésre is 

Lehet, hogy nem kell várakozni, de ha mégis, kulcsfontosságú, hogy legyen valami, amivel lefoglaljuk magunkat.

Csomagoljuk be egy hordozható töltőt, egy kis harapnivalót, egy jó könyvet és egy fejhallgatót, hogy szórakoztassuk magunkat.


A figyelmetekbe ajánljuk