repülés félelem

Félsz a repüléstől? Egy pilóta válasza, hogyan birkózhatsz meg vele

Rögtön 7 tippet is mondott.

Egy brit teherszállító pilóta, Harrison Murray, hosszabb ideje posztol már repüléssel kapcsolatos érdekességeket TikTok-csatornáján, és igyekszik mindent megválaszolni a repüléstől idegeskedő követőinek is. Az Independentmutatta be az egyik videóját, amelyben a pilóta elárult pár hasznos tippet, ha szorongunk a repüléstől. Érdemes megfogadni őket.

Írj egy listát! 

Az első dolog, amit javasolnék, az az, hogy írj egy listát – írj le mindent, ami aggodalomra, szorongásra vagy félelemre késztet. Ezután húzd át azokat, ami felett nincs befolyásod, és koncentrálj azokra a dolgokra, amelyeket már befolyásolhatsz. Fontos, hogy megismerkedjen azzal, hogy mi fog történni aznap. Ha van egy terved, akkor egy kicsit jobban a kezedben tarthatod a történéseket

– javasolja Murray

Informálódj! 

Murray szerint érdemes felmenni a Youtube-ra megnézni néhány videót a repülők és a repülés témakörében. Ha megértjük az alapokat, akkor az a pilóta szerint nagy segítség lehet a jövőben.

Nézzünk meg néhány videót a fel- és leszállásról a pilótafülke nézetéből, hogy lássuk (és tudjuk), mit csinálnak a pilóták.

Okosan válassz helyet! 

A jegyvásárlások előtt magunk is választhatunk ülést. Ha szorongunk vagy klausztrofóbiásak vagyunk, akkor a pilóta a folyosó melletti üléseket javasolja, mivel ebben az esetben senki nem állja el az utunkat, és a biztonsági övek kikapcsolásakor elmehetünk sétálni is, ami megnyugtathat minket.

Szerezz képeket! 

Próbáljunk meg képet szerezni a fedélzetről, ahol repülni fogunk: ismerkedjünk meg a kabinnal, hogy ne először találkozzuk vele a belépéskor. Már ettől jobban érezzük majd magunkat majd Murray szerint.

Kerüld a katasztrófafilmeket! 

Nem is kell túlragozni, miért nem érdemes légi katasztrófákról szóló filmeket böngészni a repülések előtt.

Maradj reális! 

Pár tény: annak, hogy elüt egy autó vagy meghalunk egy autóbalesetben, nagyobb a valószínűsége, mint egy esetleges repülőgép-balesetnek – 17 ezerből egy halálos baleset köthető autóhoz, 287 millióból pedig egy repülőhöz. Arra, hogy villámcsapás által halunk meg egy a 90 millióhoz, tehát jók az esélyek.

Végezz el egy tanfolyamot! 

Több légitársaság is szervez tanfolyamokat a repüléstől félő utasoknak. A tanfolyamokat a legtöbbször egy tapasztalt pilóta és egy szakértő vezeti, akik igyekeznek eloszlatni a gyakori tévhiteket – emellett hasznos tippeket adnak a résztvevőknek, akik aztán egy próbarepülésen is részt vehetnek.


A figyelmetekbe ajánljuk