repülőtér terminál
Shutterstock

5 európai főváros, ahová 15 ezer forint alatt eljuthatunk az ősszel

Volt már jobb passzban is a légi közlekedés: az idei évet az elveszett csomagok, a járatritkítások, a késések és a munkaerőhiány határozta meg; emellett az energiaárak drasztikus növekedése sem segít az ágazaton – a járvány okozta leállásról nem is beszélve. Sok szakértő szerint a közeljövőben véget érhet az olcsó repjegyek időszaka. Szerencsére ez nincs teljesen így, bőven lehet még filléres repülőjegyeket vadászni, csak időben kell keresni, és nem árt egy kis rugalmasság.

Mutatunk rögtön 5 európai fővárost, ahová 15 ezer forint alatt eljuthatunk az ősszel Budapestről, a többség ráadásul déli ország, tehát a fokozatosan romló őszből utazhatunk az átlagnál kicsivel hűvösebb nyárba. A lényeg: időben kell keresni és tervezni. A lista közel sem teljes, vannak ennél olcsóbb úti célok is, egy következő cikkben össze is gyűjtjük őket – de erről majd később.

Fontos: a gyűjtés szeptember 19-én készült, a repülőjegyek árai változhatnak, így lehet, hogy pár nap múlva már nem pontosan ezekkel az összegekkel találkozhatunk.

Róma 

Róma kifejezetten nagy város, rengeteg látnivalóval. Általában nem is elég rá pár nap, hogy körbejárjuk, ezért nem érdemes félmunkát végezni, ha már ott vagyunk , és nem tudjuk, mikor térünk vissza legközelebb.

Európa egyik leggazdagabb történelmével rendelkező városáról van szó, macskaköves utak, látványos építészet, évszázados paloták – Rómában tényleg minden megtalálható. Az olasz konyháról és az éjszakai életről nem is beszélve.

Az olasz fővárosba az elmúlt években viszonylag olcsón lehetett eljutni, szerencsére ez most is így van, ha a repjegyeket nézzük. Itt rögtön három különböző őszi időpontot is választottunk 15 ezer forint alatt (és pár száz forinttal fölötte).

R\u00f3ma

Shutterstock

Ha valaki egy egész hetet rászánna a városlátogatásra, az november 21. és 27. között (hétfőtől vasárnapig) ezt meg is teheti jó áron: a Wizz Air jegyeivel15 512 forintból megjárhatjuk Rómát oda-vissza. Aki rendelkezik WIZZ Discount Club tagsággal annak az utazás már csak 10 480 forint.

Rövidebb utazás esetén szintén a november 21-ei indulási dátum a jó választás szerdai (november 23.) visszaúttal, ami 14 700 forintól jönne ki. Discount Club-tagoknak a repülőjegy már becsúszik tízezer forint alá: 9680 forintért utazhatunk az olasz fővárosba.

Aki nem venne ki sok szabadságot, vagy hétvégére tervezne, annak van hétvégi időpont is: november 25. és 29. között (péntektől keddig) a retúrjegy 15 960 forint. Ez a út már a Ryanair gépén történne, esti indulásokkal (szemben a WizzAir reggeli járataival), de aki kedd reggel már visszajönne, minimális pluszköltséggel válthat jegyet a WizzAir reggeli gépére is.

Szófia 

Szófia nem számít klasszikus metropolisznak, nem is kell rá annyi idő, mint Rómára. Ettől függetlenül mindenképp megéri ellátogatni Bulgária fővárosába. A belvárosban nagy ortodox katedrálisokkal, szabadtéri könyvpiacokkal, római romokkal és omladozó kommunista műemlékekkel találkozhatunk, ráadásul a város három UNESCO világörökségi helyszínnel is büszkélkedhet. A sztereotípiákkal ellentétben a belvárosban váratlanul elegáns éttermek és kávézók találhatóak, és még a pénztárcánkat se hagyjuk ott.

Emellett a kiutazásba se fogunk belerokkanni: Szófiába számos retúr repjegy van 15 ezer forint alatt, és már októberben is találunk több időpontban.

Sz\u00f3fiaShutterstock

Október 5. és 8. között (szerdától szombatig) a Ryanair járataival kedvező áron, 13 960 forintért látogathatjuk meg Szófiát. Két héttel később, a napokat megcserélve, 22. és 26. között (szombattól szerdáig) pedig 12 785 forintért repülhetünk, szintén a Ryanair gépeivel – ez azért lehet jobb választás, mert az odaút délután indul, szemben az október 5-ei járattal, ami este 20:35-kor..

Athén

Ath\u00e9nAthén Shutterstock

Athént nem is kell bemutatni. Több mint 5000 éves történelmével és az ókori görög romok és műtárgyak gyűjteményével egyszer érdemes elutazni a görög fővárosba. A város ugyan hatalmas, de a legtöbb látnivaló a belvárosban található, ráadásul a külsőbb részek már nem feltétlen mutatják egy történelemben és kultúrában gazdag európai város képét.

Ráadásul egy friss elemzés szerint árban Athénban jövünk ki a legjobban egy hétvégi utazás során Európán belül: Nem is gondolnánk, mik a legolcsóbb városok, ha egy őszi kirándulásról van szó.

Egy hosszú hétvégét azért mindenképp szánjunk rá, 190 forint ráfizetéssel, de 15 ezer forint környékén: a Ryanair 15 190 forintért visz el minket oda-vissza november 25. és 28. között (péntektől hétfőig).

Prága 

Prága Magyarországról mindig is népszerű úti cél volt, de Európán belül sokáig valamiért nem számított elsődleges turisztikai célpontnak. A cseh főváros azonban nem tudta sokáig titkolni rejtett kincseit, mára pedig az egyik leglátogatottabb európai város lett. Ez persze nem véletlen: páratlan óvárosa, történelme és vendéglátása miatt az egyik legszebb európai főváros. Athén mellett Prága is olcsónak számít, a világhírű söreit pedig érdemes végigkóstolni a helyszínen.

Pr\u00e1gaShutterstock

Sokan még mindig busszal vagy vonattal járnak ki Magyarországról, pedig a repülővel sem járunk rosszul, sőt: október 22. és 25. között (szombattól keddig) 14 185 forintért repülhetünk ki a Ryanair járataival. Prágára elég egy hosszú hétvége is, de ha több időt maradnánk, október 25. és 29. között (keddtől szombatig) is találunk 13 ezer forintért járatokat.

Madrid 

Ugyan Barcelona több látogatót vonz, mint Madrid, előbbiben mégis inkább turistának érezhetjük magunkat, míg a spanyol fővárosban gyorsan felvehetjük a helyiek ritmusát. Ettől függetlenül Barcelona mellett Madrid is Európa egyik legfelkapottabb városa, ami nem véletlen: gazdag kultúrájának, világhírű művészetének, számos látnivalójának és a pezsgő éjszakai életének nehéz ellenállni.

Madrid

Shutterstock

A spanyol főváros elég nagy, de sétálva is könnyen ki lehet igazodni benne. A sok látnivaló miatt itt is érdemes több napot rászánni, amit meg is tehetünk egy jó hosszú hétvégén 15 ezer forint alatt: november 24. é 29. között (csütörtöktől keddig) a Ryanair retúr jegyével 14 305 forintért utazhatunk ki. Ha inkább egy egész hetet töltenénk Madridban, akkor november 8. és 15. között (keddtől keddig) erre is van lehetőség 14 565 forintért.

Egyébként a novemberi árak többsége ezen az árskálán mozog, ha másik időpontot választanánk, van rá lehetőség.

Cikkünk nem tartalmazott szponzorált tartalmat, a kiadónk nem értékesít repülőjegyeket.


A figyelmetekbe ajánljuk