Tuvelu.
Getty Images

Ez az ország egy az egyben feltölti magát a metaverzumba

Tuvalu kedden közölte, hogy saját maga metaverzumbeli digitális változatának megalkotását tervezi, mivel a tengerszint emelkedése miatt az apró csendes-óceáni szigetország pár évtizeden belül teljesen víz alá kerül.


Simon Kofe, Tuvalu külügyminisztere a COP27 klímacsúcson elmondta, hogy ideje alternatív megoldásokat keresni országa túlélése érdekében, és ez magában foglalja azt, hogy Tuvalu lesz az első digitalizált nemzet a metaverzumban – egy olyan online birodalomban, amely a kiterjesztett és virtuális valóságot (VR) alkalmazza a felhasználók interakciójának segítésére.

A földünk, az óceánunk, a kultúránk népünk legbecsesebb értékei, és hogy megóvjuk őket a bajtól, bármi is történik a fizikai világban, átvisszük őket a felhőbe

– mondta.

Kofe a tavalyi COP26-on keltette fel a világ figyelmét, amikor a konferencián térdig a tengerben állva beszélt arról, hogy Tuvalu az éghajlatváltozás frontvonalában áll.

A külügyminiszter szerint Tuvalu azért kényszerült cselekvésre, mert az országok világszerte nem tesznek eleget az éghajlatváltozás megelőzése érdekében.

Ez is érdekelhet: Ekkor érheti el a nagy áttörést a Facebook metaverzuma

Tuvalu lesz az első ország, amely a metaverzumba másolja magát, de követi Szöult és Barbadost is, amelyek tavaly bejelentették, hogy belépnek a Zuckerberg világába, hogy közigazgatási, illetve konzuli szolgáltatásokat nyújtsanak.

Az elképzelés az, hogy továbbra is államként működjünk, és ezen túlmenően megőrizzük kultúránkat, tudásunkat, történelmünket egy digitális térben

– mondta Kofe a Reutersnek a bejelentés előtt.

Az Ausztrália és Hawaii között félúton fekvő, kilenc szigetből és 12 000 emberből álló Tuvalu régóta az éghajlatváltozás és az emelkedő tengerszint kockázatainak egyik főszereplője.

A dagálykor a főváros területének akár 40%-a víz alatt van, és az előrejelzések szerint az évszázad végére az egész országot elnyeli az óceán.

Kofe hozzátette, reméli, hogy a digitális nemzet létrehozása lehetővé teszi, hogy Tuvalu akkor is államként működjön tovább, ha teljesen víz alá kerül.

Ez azért fontos, mert a kormány erőfeszítéseket tesz annak biztosítására, hogy Tuvalu továbbra is államként legyen nemzetközileg elismert, és tengeri határai – és az azokon belüli erőforrások – akkor is megmaradjanak, ha a szigetek víz alá kerülnek.

Kofe elmondta, hogy hét kormány beleegyezett a folyamatos elismerésbe, de ha Tuvalu elsüllyed, az kihívásokkal jár, mivel az ügy a nemzetközi jog új, jelenleg ismeretlen területén mozogna.

Forrás: Reuters

A figyelmetekbe ajánljuk