Olyan gyorsan emelkedik a tengerszint, hogy a Maldív-szigeteken úszó várost fognak építeni
Photo by Colin Watts on Unsplash
boat on body of water under cloudy sky

Olyan gyorsan emelkedik a tengerszint, hogy a Maldív-szigeteken úszó várost fognak építeni

A Waterstudio építésziroda a holland Docklands-szal együttműködve egy olyan Maldív-szigeteki úszó város-tervet alkotott meg, amely hatékonyan reagál a tengerek emelkedésének veszélyére.


A helyi kormánnyal együttműködve létrehozott projekt egy melegvizű lagúnában helyezkedik el, mindössze néhány percre a maldív fővárostól. Ez – a maga nemében első – „szigetváros" 5000 úszó egységből áll, köztük lakásokból, éttermekből, üzletekből és iskolákból, amelyek között agykorallokhoz hasonló mintázatú csatornák futnak. A lakók várhatóan 2024 elején kezdenek beköltözni a komplexumba, míg a teljes város 2027-re készül el.

A Maldív-szigeteki város egy új korszak kezdetét szolgálja, amelyben a maldívok tartós, környezetbarát úszó építményeken keresztül térnek vissza az óceánhoz. A most bemutatott projekt egy egyedülálló, természet ihlette út- és vízcsatorna-rendszerrel rendelkezik, amelyet egy valódi agykorall szerkezetéről mintáztak.

Ily módon a komplexum a korallok növekedését vetíti előre, kék ökoszisztémákat létrehozva a tenger felszíne felett és alatt. A mesterséges korallpadok a város aljzatához kapcsolódnak majd, ösztönözve a természetes korallnövekedést. A lagúna víz alá merülő és védett korallzátonyai természetes hullámtörőként működnek majd, az úszó szerkezetek összekapcsolt rácsával kombinálva kényelmet és biztonságot nyújtanak a lakóknak.

A Waterstudio építészei és a Dutch Docklands fejlesztői az úszó metropoliszt olyan új generációs struktúraként képzelik el, amely egyensúlyt teremt a fenntarthatóság és az élhetőség között. A projektet a tengerszint-emelkedés gyakorlati megoldásaként, és nem csupán egy jövőbeli ideálként hozzák létre.

Intelligens infrastruktúrája és dinamikus, alkalmazkodó konfigurációja képes reagálni az időjárási és éghajlati változásokra, mivel a város az árral együtt emelkedik majd.

A struktúra az innovatív fenntartható fejlesztési technológia és a legjobb ökológiai gyakorlatok alkalmazásával védi és gazdagítja az érintetlen tengeri ökoszisztémát. A projekt célja, hogy biztonságot és fejlesztési teret biztosítson a Maldív-szigeteknek, valamint ötvözi a zöld technológiát, a biztonságot, a kereskedelmi megvalósíthatóságot és az egészséges új életmódokat, amelyek a jövőbeli úszó városok alapjául szolgálnak majd.

Forrás: Designboom


A figyelmetekbe ajánljuk