szafari naplementében
Shutterstock

Óriásit robbanhat a luxusturizmus pár éven belül

2030-ra komoly változások lesznek az utazási piacon – legalábbis a luxusutazásokon belül.

A luxusturizmus piaca várhatóan nyolc éven belül eléri a felfoghatatlan, 82 milliárd dolláros összeget – derül ki a Global Market Insights nemrég közzétett tanulmányából, amit a Robb Report mutatott be.

Ebből kiderül, hogy a szafarik – különösen a Közel-Keleten és Afrikában – az iparág egyik növekedési hajtómotorja lesz. A MENA-régió (mozaikszó az angol nyelvben, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában található országok csoportjára utal - a szerk.) a biológiai sokféleségének köszönhetően az egyik legnépszerűbb megfigyelési célpontjává vált az utóbbi években, a látogatók száma pedig csak növekedni fog.

A kaland- és sportközpontú utazások is népszerűek lesznek 2030-ra: a jelentés szerint meghaladják majd a 12 milliárd dollárt – a kiugrás részben a sporttal kapcsolatos utazási csomagok növekvő számának köszönhető.

Várhatóan az egyéni utazások is emelkedő pályán maradnak a luxusutazók körében. Az American Express Travel 2022-es globális utazási trendekről szóló jelentése szerint az utazók 58 százaléka ma már egyedül választja az álomutazásokat, amivel jócskán erősíti a piacot.

Az ázsiai és csendes-óceáni régióban is fellendülőben a luxusturizmus: a jelentés szerint 2021-ben az utazások több mint 28 százalékát tették ki. Az különleges élmények iránti kereslet, párosulva a rendelkezésre álló jövedelmek növekedésével várhatóan az utazási piac megugrását fogja generálni Indiában, Japánban és Kínában.

A latin-amerikai piac eközben 2030-ra valószínűleg eléri a 200 millió dollárt, mivel a testre szabott magánnyaralások is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak – olvasható.

A jelentés az egyes generációkon belüli utazások növekedését is vizsgálta, amiből külön érdekes, hogy a „mások" kategória, ahová a 60 év feletti emberek kerültek, 2030-ig évente körülbelül 15 százalékkal fog növekedni.


A figyelmetekbe ajánljuk