Egy barlang.

Illusztráció.

4 lélegzetelállító hely a Földön, aminek első ránézésre nem is szabadna léteznie

A világ tele van olyan helyekkel, képződményekkel, amelyek annyira elképesztően néznek ki, hogy első látásra valószínűleg azt mondanánk, hogy egy ügyes díszlettervező építette egy filmforgatás kedvéért. Az alábbi cikkben négy olyan lélegzetelállító helyet mutatunk be, aminek első ránézésre nem is szabadna léteznie.


Kummakivi, Finnország

A Kummakivi egy nem hétköznapi képződmény. Az „lebegő” szikla sokkal nagyobb, mint a tartó szikla, ami első látásra egy egészen lehetetlen dolognak tűnik.

A legenda szerint óriások egyensúlyoztak a köveken, de újabban a tudósok szerint a kőzeteket a több mint 8000 évvel ezelőtt visszahúzódó gleccserek hagyták hátra.

Kardok barlangja, Mexikó

A mexikói Naica bányában található Kardok barlangja egy nemrégiben felfedezett, elképesztően szép geológiai jelenség. A barlangot mindössze 20 évvel ezelőtt fedezték fel 290 méterrel a chihuahuai Sierra de Naica hegység alatt a bányászok, akik friss érclelőhelyek után kutattak.

Ezek a lélegzetelállító kristályok a világ legnagyobbjai közé tartoznak, közel 12 méter hosszúak és 1 méter szélesek, és minden irányból kiemelkednek a barlang falából.

Fly Geyser, Nevada

Renótól két órányira északra, a nevadai Black Rock Desert szélén áll a hihetetlen Fly Geyser. Ez a három gejzírből álló, szivárványszínű geológiai csoda a természet és az emberi hiba keveredésével jött létre. Az első gejzír – a Varázsló néven ismert – 1916-ban alakult ki, amikor a lakosok öntözővizet kerestek, hogy a földet alkalmassá tegyék a földművelésre.

A fő gejzír is véletlenül jött létre, amikor egy áramszolgáltató vállalat próbafúrást végzett, amelyet nem fedtek le. A kalcium-karbonát lerakódások egy idő után felhalmozódtak, és létrehozták a ma is látható jellegzetes formákat.

A Nagy Kék Lyuk, Belize

Belize egyik legnépszerűbb látványossága a lenyűgöző Blue Hole, azaz a Nagy Kék Lyuk. Ez a 300 méteres, 125 méter mély, kör alakú lyuk a Belize-i Korallzátony-rendszer része, amely a világ legnagyobb ilyen jellegű természetes képződménye. A Nagy Kék Lyuk világosabb kék gyűrűjét a mély barlang sötétebb kék vizét körülvevő sekély korallzátony okozza.

Forrás: The Travel


A figyelmetekbe ajánljuk