Míg Kazahsztán előző fővárosa, Almati sokkal ismertebb lenyűgöző kultúrájáról, az ország új, modern központja, Asztana is megér egy látogatást az építészet, a barátságos helyiek és a nomád kultúrára jellemző gasztronómia miatt.
Asztana a mongóliai Ulánbátor után a világ második leghidegebb fővárosa – ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a tény, hogy a települést kettészelő Ishim folyó jellemzően november közepétől április elejéig teljesen fagyott. Aki inkább melegben látogatná meg a várost, az érkezzen augusztus környékén, ekkor ugyanis az átlaghőmérséklet 30 Celsius-fok magasságában mozog.
Ez is érdekelhet! 5 varázslatos, mégis alig ismert borvidék Európában
Asztana a modern és a hagyományos építészet keverékéről ismert. Itt található Közép-Ázsia legnagyobb mecsetje, a város szélén álló fehér, arany és türkizkék színű épület mérete és díszítettsége egészen lenyűgöző. A vallási központ ad otthont a világ legnagyobb kézzel szőtt szőnyegének is.
A Baiterek-emlékmű a város modern szimbóluma, amely Kazahsztán fővárosának Asztanába való 1997-es áthelyezésének állít emléket – éjjel-nappal elképesztő kilátás nyílik a 105 méter magas torony tetejéről.
A Baiterek-emlékmű
Fotó: Shutterstock
A Nur Alem Museum of Future Energy szintén egy jellegzetesen modern épületben kapott helyet. A nyolc emelet mindegyike egy-egy nem fosszilis energiaforrásnak van szentelve, az itt található interaktív kiállítások pedig minden korosztályt lekötnek. Plusz pont, hogy a múzeum kérésre ingyenes tárlatvezetést is biztosít.
Sok más városi kiruccanással ellentétben a Euronews szerint Asztanában nem igazán találunk majd művészeti galériákat, az előadóművészet viszont annál hangsúlyosabb: a környéken számos táncszínház és opera műsorából válogathatunk.
Nur Alem Museum of Future Energy
Fotó: Shutterstock
Ha tovább olvasnál: 6 város, ahol lépten-nyomon lenyűgöző metróállomásokba botlunk
A hagyományos kazah konyha a nálunk egyáltalán nem elterjedt lóhúson alapszik, emellett gyakori elem még a tevehús is.
Az ország nemzeti étele a beshbarmak, ami tésztán tálalt hagymás lóhúst takar, emellett az üzbég eredetű rizses hús, a plov is nagyon elterjedt. Persze a vegetáriánusoknak sem kell aggódniuk, szinte mindenhol kapható ugyanis a helyi forró padlizsánsaláta.