kávé.

A kávétermelés mára egy gigantikus iparággá vált, számos régióban az emberek jelentős részét ez a szegmens tartja el. Ennek apropóján az alábbi cikkben a világ 7 legjelentősebb kávétermelő országát soroljuk fel.


7. India

Julian Yu/Unsplash

Kávétermesztés: kb. 347 millió kilogramm/év

Indiában leginkább három déli államban állítanak elő kávét, Karnataka régiója pedig az Indiában termelt babok közel 65%-át adja. Az indiai farmok főként robusta kávébabot termelnek, de vannak olyan ültetvények, amelyek a globális kereslet miatt növelik az arabica terméshozamot.

6. Honduras

Esteban Benites/Unsplash

Kávétermesztés: kb. 347 millió kilogramm/év

Honduras több régiójában is termesztenek kávét, bár a hegyvidéki magaslatokon állítják elő a legjobb ízű kávébabokat. A kávé termesztése és értékesítése a hondurasi gazdaság jelentős részét képezi, és többgenerációs vállalkozásoknak biztosítja a megélhetést. Külön érdekesség, hogy a lista előbbi szereplőjével, Indiával kis túlzással kilogrammra pontosan megegyezik az éves termelésük.

Ez is érdekelhet: 3 kávét is megiszol egy nap? Meglepő hatással lehet a szervezetedre

5. Etiópia

Erik Hathaway/Unsplash

Kávétermesztés: kb. 383 millió kilogramm/év

Etiópia a kávénövény őshazája, és az országban a növénytermesztés évszázadokra nyúlik vissza, jóval a dél-amerikai kávétermelés robbanásszerű elterjedése előttre. A kávétermelésben vezető afrikai ország, Etiópia gazdaságát nagyban befolyásolja az évente eladott kávé mennyisége. A szakértők szerint az Etiópiában termelt kávé a világ egyik legjobb minőségű kávéja.

4. Indonézia

Ifan Bima/Unsplash

Kávétermelés: kb. 635 millió kilogramm/év

Indonézia a világ legegyedibb kávéfeldolgozási módszeréről híres. A cibetmacskák megeszik a kávécseresznyét, és az ürülékükből válogatják ki a kávébabot, amelyet aztán leszüretelnek. A Kopi Luwaknak nevezett kávé a világ egyik legdrágább kávéja, hiszen egy csésze ára 20 ezer forint körül mozog.

3. Kolumbia

Mike Swigunski/Unsplash

Kávétermesztés: kb. 771 millió kilogramm/év

Sokak szerint a világ egyik legjobb ízű kávéját Kolumbiában állítják elő, a magas és alacsony tengerszint feletti magasságban fekvő termesztési régiók okán pedig a kávé ízprofiljainak széles skáláját hozzák létre. Mivel Kolumbia több mint 200 éve foglalkozik kávétermesztéssel, a kiváló minőségű kávébabok előállításának módszerei igen kifinomultak.

2. Vietnám

Tran Phu/Unsplash

Kávétermelés: kb. 1,6 milliárd kilogramm/év

Vietnám a lista második helyére fért oda, hiszen 1,1 millió tonna kávét exportálnak külföldre. Az általuk termelt kávébabok szinte mindegyike a Robusta bab, amelyet magasan termesztenek a központi felföldön. Bár a politikai viszályok, a környezeti tényezők és a gazdasági problémák miatt a kávétermelésük kissé kiszámíthatatlan, Vietnám még mindig komoly kávénagyhatalomnak számít.

1. Brazília

Agustin Diaz Gargiulo/Unsplash

Kávétermesztés: kb. 2,5 milliárd kilogramm/év

Brazíliát a kávétermelés királyának tartják, az ország évente mintegy több millió tonna kávét exportál. A Brazíliából származó kávébabok mintegy 70%-a arabica bab, egyes régiókban azonban az erősebb, keserűbb robusta babot termesztik.


A figyelmetekbe ajánljuk