Newark repülőtér felett szálló gép

Ez a nyár a járattörléseké, már meg sem lepődünk, ha a légitársaság a miénket is lemondja. A járattörlések számában a repülőterek is döntő tényezők, ezért érdemes kétszer meggondolni, honnan indulunk.


A FlightAware légiközlekedési hírszerző vállalat listájából kiderül, hogy mely nemzetközi repülőtereken volt a legtöbb törölt járat az idei év május 27. és július 31. közötti időszakában − tájékoztat a CN Traveler.

Íme, a világ legrosszabb repülőterei a járattörlések szempontjából − és néhány alternatív lehetőség, ahová helyette érdemes repülni.

​A két legrosszabb repülőtér New Yorkban található

A New York-i repülőterek a késések és járattörlések tekintetében a világ 10 legrosszabb repülőtere között szerepelnek idén nyáron. A 7. helyen álló LaGuardia repülőtéren az összes járat 7,4 százalékát törölték és 27 százaléka késik. A New Jersey-i Newark Liberty a 9., itt a nyári járatok 7,2 százaléka kerül törlésre, 32 százaléka késik. New York legnagyobb repülőtere, a John F. Kennedy International jobban teljesít, mindössze 3,3 százalékos járattörléssel a 30. helyen áll a listán. A járatok 32,5 százaléka azonban innen is késve indul.

Jó hír azonban, hogy a régióban van alternatív utazási lehetőség: a New York Stewart egy sokkal nyugodtabb nemzetközi repülőtér a Hudson-völgyben.

​Más amerikai repülőtereken is sok a járattörlés

Nem csak a New York-i repülőtereken maradtak hoppon az amerikai utazók. A washingtoni Reagan National repülőtér a FlightAware listáján a 21. helyet foglalja el, a járatok 5,1 százalékát törölték a nyáron. A listára felkerült még a Boston Logan repülőtér, a 27. helyen a törölt járatok 3,4 százalékával; a Charlotte Douglas pedig a 29. helyen áll 3,3 százalékkal. Mindegyiken 25-30 százalékos a késések száma is.

​Nemzetközi repülőterek

rept\u00e9r naplement\u00e9ben

Fotó: VOO QQQ / unsplash

Az Egyesült Államokon kívül a nemzetközi repülőtereken is akadnak működési problémák. A kanadai Toronto Pearson repülőtér a 15. helyen áll 6,5 százalékos törlési aránnyal és a járatok 55,8 százalékos késésével.

A torontói repülőteret idén nyáron súlyos személyzeti és működési problémák gyötrik, a törlések és a járatkésések tekintetében a legrosszabb helyen áll az észak-amerikai nagy repülőterek között

− mondta a FlightAware szóvivője.

Ausztráliában is van két város, ahol kevésbé szerencsés most felszállni: a Melbourne Tullamarine a 17. helyen áll 6 százalékos járattörlési aránnyal, Sydney pedig a 18. a törölt járatok 5,8 százalékával. Ázsiában a jakartai repülőtér rendelkezik a legrosszabb statisztikákkal Kínán kívül: a törölt járatok 6,6 százalékával és a késések 33,1 százalékával a lista 11. helyét foglalja el.

Európa legkésősebb repterei

Európa legrosszabb repülőterei közé tartozik a norvégiai Oslo Gardermoen, ami 6,5 százalékos törlési aránnyal a 14. helyen áll, a németországi Frankfurt pedig a 24. a 4 százalékos törlési aránnyal. Frankfurtot gyakran az egyik legjobb európai repülőtérnek tartják, de most más nagy európai repülőterekhez hasonlóan személyzeti problémákkal küzd, júliusban pedig még egy egynapos szakszervezeti sztrájkkal is meg kellett küzdenie, ami tömeges járattörlésekhez vezetett. Ennek következtében az év eleji 50. helyről az elmúlt két hónapban a 24. helyre ugrott a listán.

A figyelmetekbe ajánljuk