white airplane on mid air

Ez a legjobb időpont a repüléshez, hogy elkerüljük a járattörlést

A kedd délelőtti repülés jobb választás lehet, mint a péntek délutáni indulás.


A járattörlések és -késések a nyári légi utazás frusztráló, látszólag elkerülhetetlen részévé váltak. Bár minden járat törlésre hajlamos, különösen mivel a légiközlekedési ágazat jelenleg számos működési problémával küzd, a szakértők szerint van néhány olyan foglalási stratégia, amely segíthet csökkenteni annak esélyét, hogy a járatot töröljék a légitársaság menetrendjéből.

Bár ez nem jelent garanciát, de ha a járatot a nap korábbi szakaszában foglaljuk le Amerikában, elkerülhetjük azt a hullámhatást, amelyet az üzemzavarok rendszeresen okoznak. És legalábbis egyelőre ez az utasok egyik legjobb stratégiája, amíg a légitársaságok nem tudnak elegendő személyzetet felvenni, valamint nem tesznek más kiegészítő intézkedéseket a válság elsimítására.

Ez a helyzet április eleje óta tart, és az erőforrások mostanra kimerültek, az új alkalmazottak pedig még mindig a képzésen és a biztonsági ellenőrzéseken esnek át. Ez időbe telik az elemzők szerint. Európában viszont más a helyzet. Észrevehető változást tapasztaltunk a mintában, miszerint a késő délelőtt induló járatok nagyobb valószínűséggel indulnak időben, mivel a kora reggeli indulási roham és az erőforrásokra nehezedő nyomás enyhült.

Az OAG adatai szerint a reggel 6 és 9 óra közötti, valamint a délután 4 és 7 óra közötti induláskor törölt járatok száma a legmagasabb az egész kontinensen, és a délelőtti órákban, 10 és 15 óra között csökkenés tapasztalható. Bár úgy tűnik, hogy az utazások az Egyesült Államokban és Európában jobban visszatértek, a fennakadások nem csak ezekre a régiókra korlátozódnak.

Szakértők szerint az iparágban általában 1,5% körüli a lemondási arány, így a jelenlegi 5% magasnak tűnik, de ha ezt más közlekedési szolgáltatókkal hasonlítjuk össze, akkor valójában még mindig jónak számít. Minél mélyebbre nyúl a nyár, annál valószínűbbé válnak az időjárás okozta lemondások. A FlightAware 2011 januárjától 2022 júniusáig terjedő időszakra vonatkozó adatai azt mutatják, hogy a tömeges járattörlések legnagyobb kiugrásai mind időjárási eseményeknek, például hurrikánoknak és viharoknak tudhatók be - ez egy újabb ok lehet arra, hogy ragaszkodjunk a korai járatokhoz.

Az időjárás általában reggel a legjobb, így ha egy zivatarrendszer kezd késéseket okozni a járatokon, ezek a késések a nap folyamán felhalmozódnak - és némelyikük törölt járattá válik. És ha ez egyszer megtörténik, kevesebb az esély arra, hogy felkerüljünk egy másik járatra.

(Forrás: Condé Nast Traveller)


A figyelmetekbe ajánljuk