negyven fokot mutató hőmérő a kánikulában

Turistaként egyre gyakrabban vagyunk kénytelenek ráébredni: közel 40 fokos hőségben már nem annyira élvezhető egy nyaralás. A szakértők szerint ez a tendencia nem fog egyhamar visszafordulni, így itt az ideje, hogy kicsit átértékeljük magunkban a nyári utazással kapcsolatos lehetőségeinket.


Ahogy a CNN írja, a 2023-as, rekordot jelentő hőhullámok és a mediterrán erdőtüzek következtében csökkent az érdeklődés a déli országok iránt, a mérsékeltebb éghajlatú észak-európai úti célok pedig egyre népszerűbbek.

A 2024-es nyári szezonban Görögországban bekövetkezett, hőség okozta halálesetek – köztük Michael Mosley brit televíziós személyiség halála – tovább erősíthetik ezt az északra tolódást.

A görög hatóságok többször is figyelmeztették a turistákat, hogy ne becsüljék alá a nagy hőséget, különösen a nap közepén, hiszen a halálesetek túlnyomó része a kánikulában való túrázáshoz köthető.

Az, hogy a turisták a jövőben mennyire tudnak alkalmazkodni az ehhez hasonló hőhullámokhoz, egyre fontosabb kérdés a dél-európai országok számára, amelyek gazdaságában jellemzően kulcsfontosságú szerepet játszik a turizmus.

2023-as erd\u0151t\u0171z G\u00f6r\u00f6gorsz\u00e1gban

2023-as erdőtűz Görögországban

Fotó: Shutterstock

Görögországban a turizmus közel 38 milliárd euróval járul hozzá az ország bevételeihez, így a teljes gazdaság mintegy 20 százalékát teszi ki.

Olaszországban – ahol a napokban hármas szintű, a lehető legmagasabb hőségriasztást rendeltek el Rómában, Perugiában és Palermóban – ugyanez az érték 10 százalékra tehető, és minden nyolcadik munkahelynek köze van a turizmushoz.

Az Európai Utazási Bizottság elnöke, Eduardo Santander szerint az utazók az elmúlt pár év tapasztalatainak köszönhetően egyre inkább tisztában vannak azzal, hogy a szélsőséges időjárási körülmények milyen hatással lehetnek a nyaralásukra.

Szerinte ez a jövőben azt eredményezheti, hogy a turisták inkább tavasszal és késő ősszel látogatnak majd el Dél-Európába a forró nyári hónapok helyett.

A figyelmetekbe ajánljuk