Valencia, Spanyolország
Fotó: Shutterstock

Újabb szabállyal szorítanák vissza a túlturizmust a spanyolok népszerű városában

Miközben egyre több utazni vágyó teszi le a voksát Spanyolország mellett, addig a dél-európai ország számos településén megelégelték a turistaáradatot. A napokban épp Valencia városának vezetése jelentett be egy újabb korlátozó javaslatot, amellyel a foglalható szállások számát csökkentenék.


A régióba látogatók számának mérséklése érdekében Valencia városi tanácsa egyhangúlag megszavazta, hogy a következő 12 hónapra befagyasztja a turistalakások engedélyeinek kiadását.

Ez valójában azt jelenti, hogy Valencia városában mostantól nem adnak ki engedélyeket olyan tömbházak építésére, amelyeket elsősorban rövid távú – például Airbnb-típusú – lakáskiadás céljából húznának fel.

Ezt is olvasd el! Hivatalos: a világ legjobb étterméhez csak Spanyolországig kell utaznunk

Valencia, Spanyolorsz\u00e1g

Fotó: Shutterstock

Igaz, ezzel csökken az elérhető szálláshelyek száma a 800 ezres városban,

a hagyományosabb szálláslehetőségek ugyanúgy foglalhatók lesznek.

Magyarul a turisták továbbra is választhatnak szállodák, hostelek, kempingek és egyéb, nem rövid távú bérbeadásra szánt szálláshelyek közül.

Ez is érdekelhet: Elegük van a turistákból, tiltakoznak az egyik legnépszerűbb spanyol város lakói

Spanyolország egészét érinti a túlturizmus

Tavaly több mint 85 millió turista látogatott el a 48 millió főt számláló Spanyolországba. A helyi lakosság más és más módokon, de felszólalt emiatt az ország több szegletében is.

Áprilisban a Kanári-szigeteken például közel 57 ezer helyi lakos tüntetett a tömegturizmus ellen. A demonstrálók szerint a jelenlegi turizmuskezelési gyakorlatok nem veszik figyelembe a környezetük védelmét, és túlzottan megterhelik a helyi infrastruktúrát, amely rendkívüli módon megnehezíti az életet a szigeteken.

Barcelonában ugyancsak fel vannak háborodva a helyiek a tömegek okozta kellemetlenségek miatt. Az Express szerint sokan a megélhetési költségek – bérleti díj, víz- és villanyszámlák – drágulását is a turisták számának növekedésére vezetik vissza.

Néhány lakos a strandokon „veszélyes medúzák" és „lezuhanó kövek" feliratú táblákat helyezett el, annak reményében, hogy ezzel elveszik mindenki kedvét az ott nyaralástól.

A figyelmetekbe ajánljuk