A dél-amerikai gasztronómia ismét jól teljesített, Európában pedig a spanyol éttermek érték el a legjobb helyezést.
The World's 50 Best Restaurants 2024-es listájával bebiztosította, hogy Spanyolország továbbra is a világ fine dining központja marad. Az európai ország öt étterme került fel a listára – közülük három az első ötben.
A díjakat – amelyeket az éttermi szakma Oscar-díjaként tartanak számon – szerda este adták át a Las Vegas-i Wynn szállodában rendezett ünnepségen, ahol a barcelonai Disfrutar nyerte el a fődíjat.
A vendégek itt fantáziadús és játékos ételekre számíthatnak, mint például a kaviárral töltött Panchino fánk, fagyasztott gazpacho szendvics és a kombu spagettivel, mandulával és szőlővel készült tintahal – írja a CNN.
Remélhetőleg nem jár úgy, mint a dán Noma: Hamarosan bezár a világ legjobb étterme – ez áll a döntés mögött
A második helyen a spanyol kikötővárostól, Bilbaótól nem messze fekvő Atxondóból származó Asador Etxebarri végzett. Az étterem lehengerlő grillételeket kínál, amelyekben a minőségi alapanyagok, például a vörös palamosi garnélarák egyszerűen grillezve és önmagában tálalva ragyognak.
A Párizsban található Table by Bruno Verjus a harmadik helyre szorult, míg a negyedik helyet egy másik spanyol étterem, a madridi Diverxo szerezte meg.
A listát a The World's 50 Best Restaurants Academy szavazatai alapján állították össze, amely a világ 27 régiójának 1080 nemzetközi vendéglátóipari szakértőjéből, köztük gasztronómiai szakírókból és séfekből áll.
- 1. Disfrutar (Barcelona, Spanyolország)
- 2. Asador Etxebarri (Atxondo, Spanyolország)
- 3. Bruno Verjus asztala (Párizs, Franciaország)
- 4. Diverxo (Madrid, Spanyolország)
- 5. Maido (Lima, Peru)
- 6. Atomix (New York City) - Észak-Amerika legjobb étterme.
- 7. Quintonil (Mexikóváros, Mexikó)
- 8. Alchemist (Koppenhága, Dánia)
- 9. Gaggan Anand (Bangkok, Thaiföld)
- 10. Don Julio (Buenos Aires, Argentína)