Milna-öböl
Fotó: Shutterstock

Milna-öböl Horvátországban

Európa legtisztább vizű tengerpartja itt van a szomszédban

A víz tisztasága alapvető fontosságú, ha tengerparti nyaralásról van szó, hiszen senki nem szereti azt, ha koszos, mocsaras vízben kell megmártóznia. A mi legnagyobb szerencsénkre azonban most egy felmérés kimutatta: a szomszédban találhatók Európa legtisztább vizű partjai.


Ritka, de annál hasznosabb kutatást végzett az Európai Bizottság és az Európai Környezetvédelmi Ügynökség, amely során a 27 uniós ország – valamint Albánia és Svájc – szabad vizeinek tisztaságát vizsgálta – számol be a hírről a Drive.

Annak ellenére, hogy gyakran azt tapasztaljuk, hogy a tengerpartok nem elég tiszták, a vízminőség pedig nem a legjobb, az összesített eredmények alapján az európai vizek kifejezetten jól teljesítettek. A vizsgált fürdővizek 85 százaléka ugyanis kiváló eredménnyel zárt és csak 1,5 százalék volt a rossz minőségű vizek aránya.

Ez is érdekelhet! Ez az alig ismert európai strand rendelkezik a világ legkékebb vízű tengerével

A horv\u00e1torsz\u00e1gi LastovoLastovo , HorvátországShutterstock

Ha pedig az országokat vizsgáljuk, akkor egyértelműen a szomszédos Horvátország lett a nyertes. Az ország 894 tengerparti szakaszából ugyanis 886 részesült kitűnő minőségben. Ez a tengerparti vizek 99,1 százalékát jelenti.

A horvát vízminőség után a második helyet Görögország zsebelte be, a harmadik pedig Ciprus lett. A negyedik helyen Ausztria végzett, bár itt nyilván a belvizek minőségét vették figyelembe. Egyébként a felmérésből az is kiderült, hogy a belvizek jellemzően sokkal koszosabbak és rosszabb minőségűek, mint a tengerparti vizek. Utóbbiakra kifejezetten nagy hangsúlyt is fordítanak az országok, elsősorban a turizmus miatt.

A portál azt is kifejti, hogy mi alapján döntenek egy-egy víztömeg minőségéről. Elsősorban a vizek mikrobiológiai adatait gyűjtik be és ezeket vizsgálják, majd sorolják be őket a kategóriák valamelyikébe. A skála szerint a víz minősége lehet rossz, elégséges, jó vagy kiváló. A helyi hatóságoknak egyébként kötelező legalább havonta vízmintát venni, hogy ellenőrizzék a minőséget és ha rossznak ítélik meg, azt azonnal jelezniük kell a kijelölt szervek felé.

A figyelmetekbe ajánljuk