Egyesült Királyság repülőtér beutazás

Nagy változásokat vezet be az Egyesült Királyság a beutazással kapcsolatban

Priti Patel belügyminiszter szerint az Egyesült Királyság 2024-től „érintésmentes" határátlépést tervez a brit repülőtereken.

Hogy mit jelent ez pontosan? 

A tervek szerint egyes utasok anélkül léphetnek majd be az országba, hogy használniuk kéne a briteknél bevált elektronikus útlevélkaput – és a határőrség tisztviselőivel sem kell beszélniük. Ehelyett egy fényképet kell majd feltölteniük magukról, amit a Belügyminisztériumnak kell majd indulás előtt elküldeni.

A belügyminisztérium szerint a rendszer célja, hogy csökkentse a sorban állást a határon, és „segítsen felgyorsítani az Egyesült Királyságba történő törvényes utazást".

A kormány szerint az utazók „előszűrésen" esnek majd át, ami lehetővé teszi, hogy „a határon a legmodernebb technológia segítségével azonosítani lehessen őket".

Priti Patel elmondta, hogy a beutazással kapcsolatos változások mellett szól, hogy „visszavegyék az irányítást a bevándorlási rendszerük felett".

Ez magában foglalja annak biztosítását, hogy olyan határunk legyen, amely megfelel a 21. századnak, amely lehetővé teszi az utazók számára a vízum megszerzését és a határ egyszerű átlépését, miközben fenntartja a nemzetbiztonságot

– mondta.

A nemzetközi utazóknak az új elektronikus utazási engedélyezési rendszeren (ETA) keresztül biográfiai és biometrikus adatokat, például arcképeket kellene benyújtaniuk, mielőtt felszállnak.

De mi az új brit elektronikus utazási engedélyezési rendszer?

Az Egyesült Királyság határőrizeti szerveinek átalakítására irányuló terv részeként a Belügyminisztérium 2023-tól akarja bevezetni a rendszert. Eszerint mindenkinek, aki az Egyesült Királyságba kíván látogatni, engedélyre lesz szüksége az utazás előtt.

A brit és ír útlevéllel rendelkezőknek nem kell majd semmit tenniük, de mindenki másnak vízumot vagy „elektronikus utazási engedélyt" kell majd kérnie.

Minden olyan látogatónak, akinek jelenleg nincs szüksége vízumra az Egyesült Királyságba való beutazáshoz, beleértve az EU-ból érkezőket is, ETA-t kell majd kérnie, ami körülbelül 18 fontba (8400 forintba) kerülhet a tervek szerint.

A belügyminisztérium tervét részletező dokumentum szerint a látogatóknak meg kell majd adniuk életrajzi, biometrikus és elérhetőségi adataikat, valamint válaszolniuk kell egy rövid „alkalmassági kérdéssorozatra".

A rendszer hasonló lesz az amerikai elektronikus utazási engedélyezési rendszerhez (ESTA), amelyet a 9/11-es terrortámadások után vezettek be.

A tervek szerint a rendszert 2023 márciusától tesztelik a Kuvaitból, Katarból, az Egyesült Arab Emírségekből, Szaúd-Arábiából, Ománból és Bahreinből érkező látogatókkal. A rendszer a világ többi részén még a jövő év vége előtt bevezetésre kerülhet – írja az Euronews.


A figyelmetekbe ajánljuk