London

Tényleg rekord lett: soha nem volt még ilyen meleg az Egyesült Királyságban

Az Egyesült Királyságban kedden ideiglenesen az eddigi legmagasabb hőmérsékletet mérték: 40,2 °C-ot. Ez volt az első alkalom, hogy az Egyesült Királyságban 40 °C feletti hőmérsékletet mértek a Met Office, a hivatalos brit időjárási szervezet szerint.


A mérést a londoni Heathrow repülőtér környékén végezték, helyi idő szerint nem sokkal 13 óra előtt.

A korábbi csúcs 38,7 °C volt, 2019-ből. A brit meteorológiai hivatal szerint hétfő este volt a valaha mért legmelegebb éjszaka az Egyesült Királyságban. A London külvárosában fekvő Kenlyben 25,8 °C-os minimumhőmérsékletet mértek, bár figyelmeztettek, hogy az értéket később módosíthatják.

A jelenlegi hőhullámot az Afrikából észak felé tartó forró levegő okozta, amely számos helyi melegrekordot döntött meg az európai országokban, például Franciaországban és Spanyolországban, emellett pusztító erdőtüzek hullámát váltotta ki.

Az Egyesült Királyságot nem extrém hőségre tervezték. A forróság rendkívül káros lehet azokban az országokban, amelyeket történelmileg nem sújtott soha igazán magas hőmérséklet. Az itteni emberek nincsenek igazán felkészülve arra, hogy úgy kezeljék a hőséget, mint egy déli országból származó ember

– mondta nemrég az Insidernek George Havenith, a Loughborough Egyetem környezeti fiziológia és ergonómia professzora.

A hőhullám egy újabb egyértelmű jele annak, hogy az emberi tevékenység által kibocsátott üvegházhatású gázok olyan időjárási szélsőségeket okoznak, amelyek hatással vannak az életkörülményeinkre

– mondta Steven Pawson, a NASA Goddard Űrrepülési Központ Globális Modellezési és Asszimilációs Hivatalának vezetője egy sajtóközleményben.

Forrás: Science Alert

A figyelmetekbe ajánljuk