close-up photo of brown octopus

A britek törvénybe iktatták, hogy a polipok és rákok is érző lények

Minderre azért volt szükség, hogy ezeket az állatokat is védje törvény.


A tengeri gerinctelenek, például a polipok, a tintahalak, a garnélarákok és a rákok képesek fájdalmat, éhséget, örömöt és izgalmat érezni, az érzékenység más megnyilvánulásai mellett. Ezt pedig az Egyesült Királyság kormánya most törvényben is kimondta, ennek megfelelően aktualizálva új állatjóléti törvényt.

Az Egyesült Királyság kormánya májusban terjesztette elő az állatjóléti törvényjavaslatot, amelyben a gerinceseket érző lényeknek ismeri el. Mivel a kormány hiányosnak látta a jogszabályt, megbízást adott a tízlábú rákfélék és a fejlábúak érzőképességével kapcsolatos kutatásra.

Ez a London School of Economics and Political Science által kezelt, 300 tanulmányból készült felülvizsgálat mostanra befejeződött, és egy szakértői testület arra a következtetésre jutott, hogy a tízlábúak és a tintahalak komplex központi idegrendszerrel rendelkeznek, ami az érzőképesség egyik legfontosabb jellemzője, és képesek fájdalom, öröm, éhség, szomjúság, melegség, kényelem és izgalom érzésének megtapasztalására.

Ezekkel a megállapításokkal felvértezve Nagy-Britannia kormánya módosítani fogja az állatjóléti törvényt. Mostantól törvénybe lesz iktatva, hogy ezek az állatok is érző lények. Miért fontos ez? Mivel így sokkal nagyobb jogi védelem alá esnek ezek az állatok a tudományos területeken kívül is. A gerincteleneket általában alacsonyabb rendű állatoknak tekintik a gerincesekhez képest, ami nem igazán igazságos. A polipok például elképesztő problémamegoldó képességeikről és kíváncsi, sőt játékos természetükről ismertek.

(Forrás: Gizmodo)


A figyelmetekbe ajánljuk