no smoking nem dohányzó

5 ország, ahol szigorú dohánytilalom van érvényben

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint évente több százezer ember hal meg a passzív dohányzás miatt. Új-Zéland pedig 2023-tól kezdve fokozatosan bevezet egy majdnem teljes dohánytilalmat. A szigetországban soha többé nem vásárolhat cigarettát vagy dohányterméket az, aki 2008 után született. De mi a helyzet más országokban?


Costa Rica

2012-ben Costa Rica elfogadta a világ egyik legszigorúbb dohányzási szabályzatát. A jogszabályok megtiltják a dohányzást taxiban, buszokon, vonatokon, középületekben, bárokban, kaszinókban és munkahelyeken. A dohányzás tilos továbbá minden zárt, közforgalmú épületben, és nem engedélyezettek a külön dohányzóhelyek. Az országban pedig meglepően magas a szabálykövetőek aránya, mióta a tilalom hatályba lépett.

Ez is érdekelhet: Ez az ország nemsokára hivatalosan is betiltja a dohányzást

Kolumbia  

2009-ben Kolumbia kiterjesztette dohánytilalmat a beltéri munkahelyekre és a nyilvános helyekre is. A reklámokban és a csomagolásokon pedig megtiltották az olyan kifejezések használatát, mint az „enyhe" és a „könnyű", hogy semmiféle csábító üzenete ne legyen a cigarettának.

Bhután  

2004-ben Bhután lett a világon az első ország, amely betiltotta a dohányárusítást és a dohányzást minden nyilvános helyen. 2010 júniusában az ország a világ egyik legszigorúbb dohányzásellenes jogszabályát vezette be, megtiltva a dohánytermékek eladását és csempészetét Bhutánba. Akit viszont rajta kapnak, háromtól öt évig terjedő börtönbüntetést kaphat, és nincs esélye óvadék ellenében szabadlábra kerülni.

​Uruguay

2004 márciusában Uruguay lett az első latin-amerikai ország, amely betiltotta a dohányzást a nyilvános helyeken, beleértve az éttermeket, bárokat és munkahelyeket. 2008-ban pedig egy óriási, országos kampányt indítottak annak népszerűsítésére, hogy az emberek ne dohányozzanak otthon és az autóban gyermekek jelenlétében.

​Malajzia

Malajzia számos nyilvános helyen betiltotta a dohányzást, többek között kórházakban, repülőtereken, nyilvános illemhelyeken, kormányzati helyiségekben, kávézókban. 2010 júniusától a légkondicionálóval ellátott magán irodahelyiségekben dohányzáson tetten ért személyek komoly pénzbírsággal vagy akár két év börtönbüntetéssel is sújthatók.

A figyelmetekbe ajánljuk