Egy égő cigaretta.

Ez az ország nemsokára hivatalosan is betiltja a dohányzást

Új-Zéland a jövő évtől kezdve fokozatosan bevezet egy majdnem teljes dohánytilalmat.


A parlament által kedden elfogadott jogszabály azt jelenti, hogy aki 2008 után született, az soha többé nem vásárolhat cigarettát vagy dohányterméket.

Ez azt jelenti, hogy a dohányt vásárolni képes emberek száma évről évre csökkenni fog. 2050-re például a 40 évesek már túl fiatalok lesznek ahhoz, hogy cigarettát vásároljanak.

A törvényjavaslatot előterjesztő Ayesha Verrall egészségügyi miniszter szerint ez egy lépés „a füstmentes jövő felé".

Emberek ezrei fognak hosszabb, egészségesebb életet élni, és az egészségügyi rendszer 5 milliárd új-zélandi dollárral fog jobban járni, mivel nem kell majd a dohányzás okozta betegségeket kezelni

– mondta Dr. Verrall.

Ez is érdekelhet: A bőrödre is kifejezetten rossz hatással van a dohányzás

Új-Zéland dohányzási aránya már most történelmi mélyponton van, a novemberben közzétett kormányzati statisztika szerint a felnőttek mindössze 8%-a dohányzik naponta – a tavalyi 9,4%-hoz képest.

A remények szerint a dohányzásmentes környezetről szóló törvényjavaslat 2025-re 5% alá csökkenti ezt a számot, és végső soron a cigarettázás teljes megszüntetése lesz a cél.

A törvényjavaslat célja továbbá, hogy országszerte 600-ra korlátozza a füstölt dohánytermékeket árusító kiskereskedők számát – a jelenlegi 6000-ről –, és csökkentse a termékek nikotintartalmát, hogy azok kevésbé okozzanak függőséget.

Az új jogszabály érdekes módon azonban nem tiltja a vape-termékeket, amelyek a fiatalabb generációk körében sokkal népszerűbbek lettek, mint a cigaretta.

A törvényjavaslat kritikusai – köztük a 10 parlamenti mandátummal rendelkező ACT párt – arra figyelmeztettek, hogy a politika a dohánytermékek feketepiacát táplálhatja, és a kisboltok megszűnését eredményezheti.


Forrás: BBC

A figyelmetekbe ajánljuk