Balaton
Fotó: Tamara Bitter/Unsplash

A magyarok kedvencei? Kiderült, hova utazunk belföldön a legszívesebben

Az első féléves adatok alapján Budapest után Siófok, Hajdúszoboszló, Hévíz, Balatonfüred, Bük, Zalakaros, Gyula, Sárvár, Szeged, Eger voltak a legnépszerűbb fürdővárosok – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).


A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján az év felében a fent felsorolt tíz településen történt meg az összes vidéki vendégéjszaka egyharmada. Ez a kimagasló arány nyáron még meg is duplázódott. További érdekesség, hogy ezen szállásfoglalások 59 százaléka fürdővárosokban realizálódott, természetesen a legmelegebb évszakra szűkítve.

Ezt is nézd meg! Európa hat legolcsóbb úti célja – Budapest is a listán

A nyári hónapokban a legkedveltebb hazai, fürdővel vagy fürdőzésre alkalmas vízparttal rendelkező településekhez még két balatoni város – Balatonlelle és Zamárdi – is csatlakozott. A nyári hónapokban a vendégkör meghatározó részét a hazai turisták adják, Zalakaros, Balatonfüred és Siófok esetében például a vendégek több mint hetven százaléka belföldi volt

– írta meg az MTÜ.

A közleményben kiemelték, hogy az öt legnépszerűbb fürdőhely közül a Balaton-partiak azok, amelyek – a drágulás ellenére is – a főszezonban az ország minden részéről bevonzották a turistákat, nem csak a közeli vagy szomszédos megyékből.

Ez is érdekelhet: A Balaton nem csak nyáron csodálatos

H\u00e9v\u00edz

Hévíz

Fotó: Getty Images

A fürdővárosok közül Hévíz és Hajdúszoboszló büszkélkedhet erős nemzetközi vonzerővel, a két városban a külföldi vendégéjszakák aránya a nyári hónapokban megközelíti vagy eléri az ötven százalékot. A külföldi turisták elsősorban Németországból és Ausztriából, valamint a visegrádi országokból érkeztek a fürdővárosokba, míg Balatonfüredet a hollandok nagyobb számban keresték fel, mint az osztrákok

– olvasható a közleményben.

Az egyes fürdővárosok látogatóinak mennyisége mellett a korösszetételét is megtudhatjuk a kimutatásból. Legidősebb közönsége Hévíz tudhatja magáénak. Zalakaros és Hajdúszoboszló igazi családi célpont, előbbiben a vendégek 31 százaléka gyermek vagy kiskorú, utóbbiban mindez 27 százalék. Siófokon pedig a vendégek ugyancsak 27 százaléka tartozott a tipikus fesztiválozó, azaz a 19-34 év közötti korosztályba.

Az NTAK adataiból látszik az is, hogy a több okból is vendégcsalogató országunk egyik erőssége a gyógyfürdői, hiszen a külföldi országok turistái körében rendkívül népszerűek ezek. Ezek alapján:

Gyula a románok kedvence, a lengyelek Hajdúszoboszlót részesítik előnyben, míg Sárvárra a csehek látogatnak el a leggyakrabban.

A figyelmetekbe ajánljuk