A Balaton nem csak nyáron csodálatos

A Balaton nem csak nyáron csodálatos

Ki mondta, hogy csak a nyáron lehet a Balatonra menni? Megmutatjuk egy apró szeletét a gyönyörű Balaton-felvidéknek! Ezeket mind ajánlott beiktatni, ha a környéken túrázunk.


A járványhelyzet következtében bevezetett utazási korlátozások az idén csúcsra járatták a Balatont. Külföldi út híján szó szerint megrohamozták a környéket a magyarok a nyáron. Ősszel azonban érthetetlenül mégis megcsappan az utazási kedv a strandok hiányában, pedig a Balaton és környéke megszámlálhatatlanul sok kincset rejt a tóparton kívül is.

Templom- és várromok és a bennük élő történelem, a magyar kultúra, természeti kincsek, templomok és kastélyok, kiváló borok – bemutatunk pár Balaton-felvidéki helyszínt, ahová mindenképp érdemes elmenni, ha az időjárás és kedvünk is úgy tartja.

Csobanc vára

Csobánc, a vár külső falain

A Csobánc tetején található vár a Balaton-felvidék talán egyik legszebb kilátását biztosítja. A vár építése körülbelül 1255 környékén kezdődhetett, és többek között az Esterházy család tulajdonában is volt 1669-től. Maga a hegy múltja ennél sokkal messzebbre nyúlik vissza: a 375 méteres Csobánc vulkanikus bazaltjai nagyjából 3,5 millió éve keletkezhettek, tetején pedig ma már várrom helyezkedik el, amit nem érdemes kihagyni.

A környék a 19. század első felében több magyar költőt is megihletett, 1807-ben Kisfaludy Sándor verses epikát írt Csobánc címen, Kiss János pedig 1845-ben visszaemlékezéseiben pedig így írja körül a tájat:

„Egyszer-kétszer felmentem a csobánci és hegyesdi várok omladványaihoz is, s a magasról a paradicsomhoz hasonlítható környéket szemléltem, vagy elmélkedésemmel a régi idők történeteibe merültem."

A feljutáshoz egy közepesen nehéz túrára kell számítani, de a magasság senkit ne riasszon el, hiszen az utat gyönyörű erdei ösvényen, szőlők és présházak között tehetjük meg. A túrán sok pihenőpaddal találkozhatunk, ahol érdemes megpihenni és gyönyörködni a Badacsonyban, a Szent György-hegyben, a Balatonban vagy a Szigliget várában.

A csúcson pedig az egyik legszebb kilátásban lehet részünk az egész Balatonon, ahonnan még a Tihanyi-félszigetig is elláthatunk.

Festetics-kastély

A Balaton-felvidék egyik kulturális központja található Keszthelyen. A Festetics-kastély minden évben számos művészeti és kulturális eseménynek ad otthont, amellett, hogy egész évben látogatható az épület. Mindenképp érdemes beiktatni a túránk során, nem csak esős időben.

A többévszázados kastély falai között olyan kincsekkel találkozhatunk, mint Magyarország egyetlen épségben megmaradt főúri könyvtára, ami jelenleg több mint 80 000-es gyűjteménnyel és számos ritkasággal büszkélkedhet. Emellett a kastély 500 éves pincerendszerében 2005 óta helyet kap a Balatoni Borok Háza, amely borkóstolóval egybekötött tárlatvezetést kínál – a 42 hektáros kastélyparkról nem is beszélve, ahol több különleges fafajta található, köztük egy 400 éves kocsányos tölgy is.

Ha Keszthelyen járunk, kihagyhatatlan látványosság.

Folly arborétum

Folly ArborétumFolly Arborétum

Túra a túrában: ha egy kis kikapcsolódásra vágyuk, a gyanta kellemes illatában tett séta biztosan ellazít majd minket.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park fokozottan védett területén a legidősebb fák 100-115 évesek. A második világháború után telepítettek 55–70 évesek, az utolsó generáció növényeinek kora néhány évtől 40 évig terjed. A Badacsonytomajon található 3,6 hektáros területen több mint ezer nyitvatermő faj él, ráadásul egy faiskola, egy étterem és egy pincészet is található a helyszínen.

A domboldalról a kilátás is gyönyörű: a hatalmas fák közt kirándulva a Balaton és a Badacsony látványa tárul elénk. Az arborétum bejárása 1-1,5 órát vesz igénybe, de nem éri meg rohanni. A séta után pedig ihatunk egy forró teát vagy ebédelhetünk is az arborétumhoz tartozó étteremben.

Kinizsi-vár

A vár Kapolcs közelében, a Nyugat-Dunántúlon, a Veszprém megyei Nagyvázsony községben található a Vázsonyi-medencében. Nem meglepően a nevét Mátyás király legendás hadvezéréről kapta, Kinizsi Pálról, aki a tulajdonos is volt egyben.

Bátran lehet mondani, hogy a Balaton-felvidék egyik legjellegzetesebb váráról van szó, ami napjainkban már múzeumként működik. Ha a környéken szeretnénk túrázni, akkor egy igazi középkori romtúrában lesz részünk, hiszen a vár 4 km-es sugarában öt középkori templom vagy kolostor nyomai is fellelhetők.

Az ide látogatók számos turista útvonal közül válogathatnak, Nagyvázsony környéke már a romai időkben is fontos útvonalnak számított, és olyan történelmi romokkal találkozhatunk a természetben, mint a Tálodi pálos kolostorrom vagy a Szent Ilona rom.

Tihanyi Apátság

Természetesen nem maradhat ki a klasszikus Balaton-felvidéki látnivaló, a Tihanyi Apátság sem. Maga a Tihanyi-félsziget is Magyarország egyik legváltozatosabb tája, ahol számos túraútvonallal találkozhatunk, de ha arra járunk nem maradhat ki Tihanyi Bencés Apátság, ami már 1055-ben megépült I. Andrásnak köszönhetően.

Az apátságban jelenleg kilenc szerzetes él, akik ellátják a környék lelkipásztori feladatait. Ha arra járunk szinte biztosan találkozhatunk különböző lelkigyakorlatokkal és kulturális programmal.

És ki ne hallott volna a Tihanyi visszhangról, ami a Visszhang-dombon állított echókőről több mint 300 méterre lévő apátság északi oldaláról verődnek vissza, és mindössze 2 másodperc alatt teszi meg oda-vissza a közel 700 méteres távolságot . A visszhang optimális esetben hét szótagot vert vissza a tihanyi templom oldaláról.

Ha a Tihanyi-félszigeten pihennénk meg, akkor szinte kötelező meglátogatni a helyet.

A figyelmetekbe ajánljuk