american airlines

Könyörögnek a légiutas-kísérők az alkohol korlátozásáért a fedélzeten

A szakszervezet úgy véli, hogy ez segíthet megfékezni a rendbontó utas incidenseket.


Az American Airlines azt tervezi, hogy fokozatosan bevezeti az alkoholtartalmú italokat a turistaosztályon, esetleges új korlátozásokkal. A légitársaság légiutas-kísérőinek szakszervezete azt kéri, hogy az American vezessen be két italra vonatkozó maximumot minden turistaosztályon utazó utas számára. Ügyfeleik kifejezték, hogy a velük szerzett élményeik szempontjából fontos, hogy ezek a lehetőségek a fedélzeten legyenek, írta az American Airlines az alkoholtartalmú italokról a hónap elején kiadott közleményében, hozzátéve, hogy április 18-tól a 250 mérföldnél hosszabb járatokon alkohol és könnyű harapnivalók is megvásárolhatók lesznek.

Ugyanilyen gyorsan az American Airlines légiutas-kísérőit képviselő szakszervezet, a The Association of Professional Flight Attendants, kérte a légitársaságot, hogy vezessen be utasonként és járatonként két alkoholos italra vonatkozó korlátozást. Az új korlátozás része lenne a folyamatos erőfeszítésnek, hogy megfékezzék a fegyelmezetlen és erőszakos utas incidenseket, amelyek a világjárvány idején kezdtek el szaporodni, és gyakran részeg utasok az okozói.

Korábban az American stratégiailag ugyanarra az időpontra tette az alkoholértékesítés visszaállítását, amikor a Szövetségi Közlekedési Maszk megbízása lejár. Ahogy a mandátumot meghosszabbították, az American is visszatért az alkoholértékesítéshez. Ez azonban megváltozott, ugyancsak április 18-án, amikor a szövetségi maszkmandátumot hatályon kívül helyezték.

A szakszervezet álláspontja ellenére úgy tűnik, a légitársaság légiutas-kísérői megosztottak abban a kérdésben, hogy az alkoholfogyasztás korlátozása valóban zavartalanabb repülési élményt eredményez-e az utasok és a személyzet számára. Kétségtelen, hogy az ittasan utazó légiutasok összetett kérdés, amellyel a légitársaságok már a COVID előtt is küzdöttek. A járvány előtt nem volt ritka, hogy pereket indítottak a légitársaságok - és különösen a légiutas-kísérők - ellen, mert túlságosan kiszolgálták az utasokat.

A különböző perek azt állították, hogy az alkohol szerepet játszott a repülőgépen belüli és kívüli szexuális zaklatásban, az ittas vezetésben, sőt a repülőgép leszállása utáni családon belüli erőszakban is, hogy csak néhányat említsünk. A szövetségi előírások mindig is kimondták, hogy törvénybe ütközik, ha egy utas részegnek látszó állapotban száll fel egy repülőgépre, és az is törvénybe ütközik, ha a fedélzeten olyan alkoholt fogyaszt, amelyet nem a légitársaság szolgált fel. Ezeket a helyzeteket azonban néha nehéz tetten érni. A légitársaságok vezetői a maguk részéről aggódnak amiatt, hogy ilyen vádat emeljenek egy utas ellen.

A légiutas-kísérők képzése során az újonnan felvetteknek szigorúan elmondják, hogy nem mondhatják, hogy valaki részeg vagy ittas, hanem úgy kell fogalmazniuk, hogy az utas úgy tűnik, hogy alkohol vagy más anyag hatása alatt áll. Minden légitársaságnál vannak speciálisan kiképzett alkalmazottak is, akik kezelik a helyzetet, ha a repülőgép még a földön, a kapunál van, de ha már a levegőben vannak, a gyakornokoknak megtanítják, hogy nekik és a személyzet tagjainak együtt kell dolgozniuk, megfigyelniük a kérdéses utasokat, és eldönteniük, hogy fel kell-e függeszteniük a további alkoholtartalmú italok kiszolgálását.

(Forrás: CNN Traveler)


A figyelmetekbe ajánljuk