Új dinoszauruszra bukkantak Japánban
Jurassic World/Universal

Illusztráció

Új dinoszauruszra bukkantak Japánban

Ráadásul a késő kréta időszakból is most találtak először leletet Japánban.

Japán és amerikai paleontológusok a hadroszauridák vagy más néven kacsacsőrű dinoszauruszok egy új nemzetségét és faját azonosították Japán egyik déli szigetén. A szakemberek a Scientific Reports című folyóiratban számoltak be a Yamatosaurus izanagii felfedezéséről.

A növényevő hadroszauridák a késő kréta időszakban éltek, több mint 65 millió évvel ezelőtt. Megkövesedett maradványaikat Észak-Amerikában, Európában, Afrikában és Ázsiában tárták fel. Egyes nemzetségeiknél a koponya elülső része lapos és széles csőrt formázva ideális volt a levelek és gallyak lecsípésére. Szájuk hátsó részében több száz fog sorakozott, lehetővé téve a táplálék megőrlését. A Yamatosaurus fogszerkezete azonban eltért a többi ismert hadroszauridáétól, és valószínűleg más típusú növények megrágására specializálódott.

Masato Hattori/Nature

Az MTI cikkéből kiderül, hogy evolúciós lépést jelent, hogy az újonnan felfedezett hadroszaurida vállai és mellső lábai is másképpen fejlődtek, mint társaié, ami azt eredményezte, hogy a méretes teremtmények két lábról négy lábra ereszkedtek.

A szakemberek szerint a fosszília új információkkal szolgál a hadroszauridák vándorlásáról is, azt sugallva, hogy ezek a növényevő dinoszauruszok Ázsiából érkeztek a mai Észak-Amerika területére, nem pedig fordítva.

A Yamatosaurus – amely Japán ősi elnevezése (Yamato) és a japán mitológia egyik istene (Izanagi) után kapta a nevét – részleges maradványait 2004-ben fedezte fel egy amatőr fosszíliavadász egy nagyjából 71-72 millió éves üledékrétegben a japán Avadzsi-szigeten. A fosszíliát egy Hjógo prefektúrabeli múzeum őrizte a mostani vizsgálatig.

A Yamatosaurus felfedezése nem utolsó sorban új információkkal szolgál, és új kérdéseket vet fel a mai Japán területén élő dinoszauruszokkal kapcsolatban.

A kutatók szerint egy 2019-ben felfedezett másik hadroszauridával együtt ezek az első Japánban felfedezett dinoszauruszok, amelyek a késő kréta időszakban éltek.

„Mostanáig fogalmunk sem volt róla, hogy milyen dinoszauruszok éltek Japánban a dinoszauruszok korának alkonyán"

– jegyezték meg a kutatók.


A figyelmetekbe ajánljuk