C2013 US10 Catalina, zöld üstökös
Fotó: Shutterstock

​Nagyon ritka, zöld üstökös húz el a Föld mellett napokon belül

Egy újonnan felfedezett zöld üstökös hamarosan el fog haladni bolygónk közelében − és lehet, hogy még szabad szemmel is látható lesz.


A NASA és a CalTech Jet Propulsion Laboratory 2023. januári égbolt-előrejelzéseinek nyilvánosságra hozatalakor kijelentette, hogy január 12. és február 2. között a C/2022 E3 (ZTF) nevű zöld üstökös először megközelíti a Napot, majd visszafordul a Föld felé.

Hasonló témában: Kiderült a Kanada felett felrobbant tűzgolyó különös eredete

Az északi féltekén az égbolt megfigyelői január végén láthatják majd az üstököst a reggeli égbolton, a déli félteke megfigyelői pedig február elején

− folytatódik a JPL bejegyzése.

A Space.com még pontosabban meghatározta a legjobb megfigyelési időpontot, ami nem más, mint a január 21-i újhold ideje, amikor az égbolt a Hold fénye nélkül extra sötét lesz.

Az üstökösök köztudottan kiszámíthatatlanok, de ha ez a mostani folytatja a jelenlegi fényességi tendenciáját, könnyen észrevehető lesz távcsővel, és még az is lehet, hogy a sötét égbolton szabad szemmel is láthatóvá válik

− jegyzi meg a JPL.

Ez is érdekelhet: Hatalmas vulkánkitörést észleltek egy távoli üstökösön

A 2022 márciusában felfedezett, ritka zöld üstököst a CalTech Zwicky Tranziens Létesítményében a Jupiter pályáján belül egy széles látómezejű felmérő kamerával észlelték. Azóta egyre közelebb száguld a Naphoz, és ahogy a NASA a bejegyzésében megjegyezte, február 1-jén éri el a perigeumát, vagyis a Földhöz legközelebbi pontját.

A JPL adatai szerint ez a gyönyörű zöld űrutazó utoljára körülbelül 50 ezer évvel ezelőtt került ilyen közel a Földhöz, ami azt jelenti, hogy az utolsó emberek, akik a szemtanúi voltak, valószínűleg a jégkorszakban élt neandervölgyiek.

A fényszennyezéstől és az időjárástól függően nehéz lehet majd észrevenni a C/2022 E3 (ZTF) üstököst, ahogy a Föld felé tart, illetve távolodik − de biztosak lehetünk benne, hogy a drága teleobjektívvel vagy távcsővel rendelkező égboltfigyelőknek hihetetlen képeket sikerül majd elcsípniük róla.

Forrás: Futurism


A figyelmetekbe ajánljuk