A zöld tea 5 jótékony hatása

A zöld tea 5 jótékony hatása

A zöld teát a világ egyik legegészségesebb italának tartják. Tele van antioxidánsokkal, amelyeknek számos egészségügyi előnye van.


Javíthatja az agyi működést

A zöld tea nem csak ébren tartja az embert, hanem segíthet az agyműködés fokozásában is. A fő hatóanyag a koffein, amely egy mindenki által jól ismert stimuláns.

Nem tartalmaz annyit, mint a kávé, de pont eleget ahhoz, hogy a túl sok koffein bevitelével járó negatív hatások nélkül váltsa ki jótékony hatását. A koffein az adenozin nevű gátló neurotranszmitter blokkolásával hat az agyra. Így növeli a neuronok tüzelését és az olyan neurotranszmitterek koncentrációját, mint a dopamin és a noradrenalin.

A koffein azonban nem az egyetlen agyműködést fokozó vegyület a zöld teában. L-theanin nevű aminosavat is tartalmaz, amely képes átjutni a vér-agy gáton. Az L-theanin növeli a GABA gátló neurotranszmitter aktivitását, amely szorongásoldó hatású. Emellett növeli a dopamint és az alfa-hullámok termelődését is.

Növeli a zsírégetést

Kutatások szerint a zöld tea képes növelni a zsírégetést és fokozni az anyagcserét.

Tíz egészséges férfi bevonásával végzett vizsgálatban a zöld tea kivonat szedése 4%-kal növelte az elégetett kalóriák számát. Egy másik, tizenkét egészséges férfi bevonásával végzett vizsgálatban pedig a zöld tea kivonat 17%-kal stimulálta a zsírégetést a placebót szedőkhöz képest.

Az antioxidánsok csökkenthetik egyes rákos megbetegedések kockázatát

Tanulmányok kimutatták, hogy az oxidatív károsodás krónikus gyulladást okozhat, ami rákos megbetegedésekhez vezethet. Az antioxidánsok segíthetnek az oxidatív károsodás elleni védelemben. A zöld tea pedig kiváló forrása az erős antioxidánsoknak.

 Segíthet megelőzni a 2. típusú cukorbetegséget

Különféle kutatások alapján a zöld tea javíthatja az inzulinérzékenységet és csökkentheti a vércukorszintet.

Egy Japánban végzett kísérlet szerint azoknál, akik a legtöbb zöld teát itták, körülbelül 42%-kal alacsonyabb volt a 2-es típusú cukorbetegség kockázata. Egy 7, összesen 286 701 egyént vizsgáló tanulmány áttekintése szerint a teafogyasztóknál 18%-kal alacsonyabb volt a cukorbetegség kockázata.

​Csökkentheti a rossz leheletet

A zöld teában található katekinek a száj egészségére is jótékony hatással vannak.

A kémcsöves vizsgálatok szerint a katechinek elnyomhatják a baktériumok szaporodását, ami potenciálisan csökkentheti a fertőzések kockázatát. A Streptococcus mutans egy gyakori baktérium a szájban. Ez okozza a lepedékképződést, és vezető szerepet játszik a szuvasodás és a fogszuvasodás kialakulásában.

Tanulmányok szerint a zöld teában található katechinek laboratóriumban gátolják a szájüregi baktériumok szaporodását.

A figyelmetekbe ajánljuk