vegyes rasszú nő
Shutterstock

Ezeket a típusú arcokat tartjuk a legvonzóbbnak

A kísérletben ugyan csak fekete, fehér és vegyes rasszú arcok véletlenszerű mintáját mutatták meg, de korábbi kutatások is hasonló eredményekre jutottak más rasszoknál.

Egy kutatás szerint a vegyes rasszú arcokat ítéljük a legvonzóbbnak, szemben az „egyszerű" fekete és a fehér arcokhoz képest – szemlézi röviden a tanulmányt a PsyBlog.

Michael Lewis, a tanulmány szerzője szerint a megállapítás a legvonzóbb emberek körében drámai:

A kísérletben részt vevő arcok 40%-a vegyes rasszú volt, de a legvonzóbb arcok első 10%-ának körében ez az arány 65%-ra nőtt. Ráadásul a legvonzóbb 5%-ba tartozó arcoknál már ez az arány 74 volt

– mondta.

Korábbi, kisebb vizsgálatok is már azt sugallták, hogy a vegyített rasszú embereket vonzóbbnak tartják az emberek, mint a nem vegyítetteket. A mostani tanulmány is erre volt kíváncsi, csak szélesebb körben. A kutatók fekete, fehér és vegyes rasszú arcokból véletlenszerű mintát gyűjtöttek, és értékelték az érzékelt vonzerőt.

Lewis szerint ugyan kisebb, de még így is jelentős vonzalmat állapítottak meg a vegyes rasszú arcoknál. A kutató a jelenséget egy evolúciós elmélettel magyarázta: Charles Darwin elmélete, hogy a hibrid fajok erőteljesebbek társaiknál.

Darwin szerint két különböző faj keresztezéséből származó utódoknak értékesebbek a tulajdonságaik (heterózis); Lewis szerint pedig lehet, hogy az emberek is átveszik ezeket a hibrid előnyöket.

Az eredmények megerősítik, hogy a genetikai hátterükben változatosabb embereket átlagosan vonzóbbnak tartják, mint azokat, akiknek a háttere kevésbé egyedi. Mindez az emberi népességcsoportok közötti heterózis bizonyítékaként is értékelhető. Vannak arra is bizonyítékok – bár anekdotikusak– , hogy a heterózis hatása túlmutat a vonzerőn is. Ez abból a megfigyelésből származik, hogy bár a vegyes rasszú emberek a népesség kis hányadát teszik ki, mégis felülreprezentáltak számos érdemi szakmában, mint például a színészetben Halle Berryvel, a Forma-1-ben Lewis Hamiltonnal; és természetesen a politikában Barack Obamával

– mondja Lewis.

Korábbi kutatások egyébként azt is megállapították, hogy az ázsiai és európai háttérrel vegyesen rendelkezőket vonzóbbnak ítélték, mint „szimplán" az ázsiaiakat és európaiakat,


A figyelmetekbe ajánljuk