rubik kocka

Előfordulhat, hogy csak az intelligens emberekhez vonzódunk

A szapioszexuális személyek csak a számukra intelligens egyénekhez vonzódnak, nekik nehezebb lehet a pártalálás.


Szapioszexuálisnak nevezzük azokat az embereket, akik csak az intelligens egyénekhez vonzódnak. A „sapio" szó a latin „sapere" szóból származik, ami azt jelenti, "bölcsnek lenni".

Az az elképzelés, hogy valakit az agya tesz vonzóvá, nem új koncepció a romantikus kapcsolatok területén.

Evolúciós szempontból ugyanis az intelligens emberrel való kapcsolat bizonyos előnyökkel jár együtt. Ilyenek például a magasabb társadalmi-gazdasági státusz vagy az örökölhető tulajdonságok.

A szapioszexuális számára azonban az intelligencia önmagában érték, előnyök ide vagy oda.

A szapioszexuális szerint az intelligencia nem számban mérendő. Nagyon vonzó számára az a képesség, hogy az ember képes okos, mély és kíváncsi beszélgetéseket folytatni.

Szapioszexuálisként előfordulhat, hogy valaki fizikailag vonzódik valakihez, ami tovaillan, amikor megtudja, hogy hiányzik a másik személyből a kíváncsiság, tudásvágy.

Amikor egy partner nincs tisztában a világ dolgaival, akkor a szapioszexuális hamar otthagyhatja a randit, ilyenkor ugyanis könnyen elveszíti érdeklődését.

A szapioszexuális ideális partnere intellektuálisan egyenrangú vele. Bármiről beszélgethetnek. A szellemi egyenrangúság keresése nem muszáj, hogy tudatos legyen: lehet tudattalan, intuitív motiváció is.

Amikor az intelligenciát kereső ember talál valakit, aki szellemileg egyenrangú vele, elönti a megkönnyebbülés érzése. Ezt az izgalom, remény és szorongás érzései követik, mivel létrejön az intimitás lehetősége.

Ezzel a másik emberrel azt élheti meg, hogy végre nem tartják túl furcsának, strébernek, hogy valaki érti, miről beszél.

A szapioszexuális a másik ötletei, álmai, tudása révén esik szerelembe. Ha logikával érvelnek az ilyen személy meggyőződései ellen, vagy valami újat tanítanak neki, akkor ezt csábítónak találja.

Amikor két szapioszexuális összejön, az agyi stimuláció iránti közös vágyuk az érzelmi kötődés szerves részévé válik.

Noha az értelem a legfontosabb egy szapioszexuális számára, ez nem azt jelenti, hogy más tulajdonságok nem számítanak. A hosszú távú kapcsolatok sok kompatibilis tulajdonságot igényelnek, beleértve a fizikai vonzerőt is.

Nem könnyű olyan embert találni, aki intellektuálisan, érzelmileg, szexuálisan és romantikusan is kompatibilis velünk, emiatt a szapioszexuálisnak nehezebb a pártalálás.

(Forrás: Psychology Today)

A figyelmetekbe ajánljuk