smink termékek

4 veszélyes szépségápolási termék, amit mégis használunk

Habár a tudatos bőrápolás korát éljük, és rengten nő ügyel arra, hogy a lehető legjobb minőségű termékekkel kényeztesse arcát, a sminkek felett azonban könnyen elsiklik a figyelmünk. Hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni néhány kedvenc és leggyakrabban használt szépségápolási termékünk káros összetevőit. De melyek a legveszélyesebb szépségápolási termékek, amelyeket még mindig nap mint nap használunk?
Szempillaspirál

Shutterstock

A szempillaspirál használat közben beszennyeződhet. A baktériumok így szempillaspirál tubus sötét, nedves környezetében könnyen szaporodni kezdenek. Bár sok kozmetikum tartalmaz tartósítószert, amely lassítja a baktériumok növekedését, ezek kórokozók idővel mégis elszaporodnak. Ez pedig különféle megbetegedésekhez vezethet, mint például szemciszták vagy kötőhártya-gyulladás.

A lejárati dátum betartása ezért elengedhetetlen. Ha pedig bármilyen változást észlelünk az állagában, színében vagy illatában, azonnal dobjuk ki, függetlenül attól, hogy mennyi maradt a tubusban.

Ez is érdekelhet: Az 1920-as évek divatja teljesen más volt, mint amit gondolnál

Szájfények

Shutterstock

Számtalan szájfény citrátot is tartalmaz. Bár a citrál egy természetes, növényi eredetű összetevő, mégis súlyos allergiás reakciókat válthat ki. A citrálra adott allergiás reakció tünetei lehetnek kiütések, hólyagok, viszkető bőr, valamint duzzadt szemek és ajkak. Fontos tisztában lenni azzal, hogy csak azért, mert valami természetes, még nem jelenti azt, hogy teljesen biztonságos vagy nem lépnek fel mellékhatások.

Ráadásul egyes szájfények ólmot, kadmiumot, krómot, alumíniumot és még megannyi mérgező fémet tartalmaznak.

Pirosító

Shutterstock

A pirosító életet és színt varázsol az arcunkra, de akkor miért tartalmaz jó néhány pirosító formaldehidet? Jó kérdés, bár az anyagról tudni lehet, hogy rendkívül mérgező és rákkeltő hatású. A levegőben megengedett maximális mennyisége 0,1 ppm, ezen felül a koncentráció a szem irritációját, nyálkahártyák égető érzését, asztmás embereknél a tünetek erősödését, fulladást, valamint fejfájást okozhat.

Olvasd el ezt is!A sminkje okozhatta I. Erzsébet halálát

Körömlakk

Shutterstock

A körömlakkok olyan káros vegyi anyagokat tartalmaznak, – persze akadnak kivételek – amelyek potenciálisan kárt tehetnek a körmökben. Egyes lakkokban magas sztiroltartalmat találtak. Az alapvetően a műanyagok és gumik gyártásához használt sztirolt a bőr, a szem és a felső légutak irritációjával hozták összefüggésbe. A sztirolnak való kitettség károsan hathat a központi idegrendszerre, illetve fejfájást, fáradtságot, gyengeséget és halláskárosodást okozhat.

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!

A figyelmetekbe ajánljuk