I. Erzsébet angol királynő

A smink sosem tett jót a bőrnek, de a 16. században I. Erzsébet királynő által használt kozmetikumok kifejezetten mérgezőek voltak.


Az egykori uralkodónak szó szerint mérgező kapcsolata volt a sminkeléssel. Bár valahogy túlélte a himlőt 1562-ben, a betegség maradandó hegeket hagyott rajta, amelyek szétszóródtak az arcán. Ez a sajnálatos betegség megváltoztatta fizikai megjelenését, ez pedig nem egy pletykát és rosszindulatú megjegyzést gerjesztett az udvarban.

Hogy elfedje tökéletlenségeit, velencei ceruzát kezdett alkalmazni, egy fehér ólomból és ecetből álló kozmetikai készítményt. Az ólom mérgező anyag, amely számos egészségügyi problémához vezetett.

Erzsébet a sminkjét tojáshéjból, timföldből és higanyból álló keverékkel távolította el. A higany mellékhatásai közé tartozik a memóriavesztés, az ingerlékenység és a depresszió, amellyel a beszámolók szerint a királynő élete végén napi szinten küzdött. Emellett cinóberből és higanyból készült vörös ajakfestéket is viselt.

Halálos szépészeti szokásai minden bizonnyal sok kárt okoztak az egészségének. Erzsébet királynő életének végéig rétegenként alkalmazta sminkjét. 1603. március 24-én hunyt el, és elképzelhető, hogy a mérgező kozmetikumok komoly szerepet játszottak a halálában.

Forrás: Unbelievable-Facts

A figyelmetekbe ajánljuk