A Nemzetközi Űrállomás.

A NASA egyik űrhajósa bemutatta, hogyan kell újraélesztést végezni zéró gravitációban

Ha a Nemzetközi Űrállomáson orvosi vészhelyzet lépne fel, a legközelebbi dokinak jópár kilómétert kellene utaznia a Földről. Szerencsére az olyan űrhajósok, mint az Európai Űrügynökség munkatársa, Samantha Cristoforetti, szorgalmasan gyakorolják az életmentő eljárásokat.


Cristoforetti a múlt héten közzétett egy videót, amelyen az ISS fedélzetén gyakorolja a szív- és tüdőújraélesztést (CPR), bemutatva, hogy az űrhajósok több módszer közül is választhatnak.

Az orbitális találékonyság nem ismer határokat. Miközben „betege" az újraélesztőágyon feküdt, Cristoforetti először fejjel lefelé fordult, majd az ISS tetejére tette a lábát, és a lábaival és karjaival mellkaskompressziót végzett.

Ha egy személynek leáll a légzése vagy nem ver a szíve, a mellkasi kompresszió segíthet a vér pumpálásában, hogy életben tartsa. Meg kell találni a módját annak, hogy nekinyomódjon egy felületnek

– mondta Cristoforetti a videóban.

Bár a Digital Trends a napokban arról számolt be, hogy az ISS fedélzetén sem az újraélesztésre, sem az automata külső defibrillátorra (AED) nem volt eddig szükség, lehet, hogy ez nem lesz így örökké.

A fokozódó űrkutatás, beleértve a NASA tervezett Hold- és Mars-küldetéseit, azt jelenti, hogy az emberek hamarosan több időt töltenek majd az űrben, mint valaha. A gondolat, hogy orvosi vészhelyzet alakuljon ki egy űrhajó fedélzetén, rémisztő, de úgy tűnik, hogy az űrhajósok – és az őket támogató személyzet – már most előre gondolkodnak.


Forrás: Futurism


A figyelmetekbe ajánljuk