napkitörés

Illusztráció

Óriási tűzkanyon jött létre a Napon

Aggódni nem kell, egy látványos jelenség viszont kisülhet belőle.

A Nap felszínén kavargó forró gázok egy végtelen forgatagba keverednek a felforgó plazmával, amely időnként ki is szabadul csillagunk légköréből, és a Naprendszerbe csapódik – egy része sokszor még a Föld mágneses mezejét is megrongálja.

Nemrég a plazmának egy szála a hétvégén „kiszabadult" a Napból, olvasható a Futurism cikkében. Az űridőjárást követő Space Weather a jelenséget „tűzkanyonként" emlegeti, ami egy több mint 19 ezer kilométer mély és ennél tízszer hosszabb gerincet takar – ez egyébként több mint 13 ezerszer mélyebb, mint a földi Grand Canyon.

NASA/SDO/Space Weather

Maga a völgy a Space Weather szerint hamarosan koronakidobódások (CME-k) formájában sugárzási energiát lövellhet a Föld felé.

Amint a sugárzás eléri légkörünket, geomágneses viharhoz vezethet, ami a Föld magnetoszférájában jelentős zavart okozhat.

Ugyan egy ilyen esemény leírva nem hangzik biztatóan, az ehhez hasonló viharok általában csak a pályára állított rendszereket, például a GPS-t és a kommunikációs műholdakat érintik. De egy erősebb napvihar akár visszafordíthatatlan károkat is okozhat a felszínen lévő elektromos hálózatokban. 1989-ben például egy napvihar következtében a kanadai Québec tartomány lakosainak egy része hat napig áram nélkül maradt

A Föld felszínét érő mostani korona anyagkidobódásleggyakoribb velejárója viszont inkább pozitív: a lenyűgöző sarki fény, amely gyönyörű színekben világítja meg az éjszakai égboltot.

A tudósok egyelőre csak várják a legutóbbi anyagkidobás által okozott sugárzási hullámot, de valószínűleg hamarosan látványos következményei lesznek az égen.


A figyelmetekbe ajánljuk