napszonda
NASA Goddard Space Flight Center/JHU Applied Physics Laboratory

Illusztráció

Videón, ahogy a NASA napszondája megérintette a Napot

A világtörténelemben először érte el egy űreszköz a csillagot.

A NASA a múlt héten közölte, hogy a Parker Solar Probe 2021. április 28-án ténylegesen berepült Nap felső légkörébe, ahol közel öt órát töltött, majd végül sérülés nélkül átrepült rajta.

A napszonda nemcsak, hogy életben maradt – bizonyítva a Parker csúcstechnológiás hőpajzsának hatékonyságát – , de még helyszíni méréseket is elvégzett, amelyeknek köszönhetően eddig soha nem látott mennyiségű adatot kaptunk a Naprendszerünk szívéről.

A Parker amellett, hogy a Nap mágneses mezejének ingadozásait mérte, és a részecskékből vett mintát – ezekre korábban csak becsléseink voltak –, de még videót is készített.

A napszonda WISPR (Wide-field Imager for Parker Solar Probe) nagy látószögű kamerája felvette, hogy mit is látott pontosan az eszköz nagyjából száz kilométer per másodperces sebesség mellett.

A felfoghatatlan tempó egyébként nem meglepetés: a Parker korábban már megdöntötte az emberiség sebességi rekordját.

A Parker Solar Probe 2018-ban indult útjára, elsődleges célja a Nap koronájának vizsgálata. A tervezett hétéves küldetése során összesen 26 megközelítést, vagyis perihéliumot kell végrehajtania a Naphoz. Ehhez a Vénusz gravitációs mezejét használja ki, amolyan lasszóként , hogy felgyorsuljon, majd eljusson a Naphoz.


A figyelmetekbe ajánljuk