hajóroncs

Illusztráció

Tudósok lehet, hogy egy teljesen új fajt fedeztek fel egy hajóroncson

Az antarktiszi Weddell-tenger sötét és fagyos mélységeiben rendkívüli lények leselkednek ránk?


Az Endurance újonnan megtalált roncsáról készült rendkívüli víz alatti felvételek néhány igencsak furcsa élőlényt is felfedtek, amelyek az antarktiszi Weddell-tenger sötét és fagyos mélységeiben rejtőznek. A fotókat megtekintő tengerbiológusok már mintegy féltucatnyi állatfajt fedeztek fel, ami folyamatosan alátámasztja, hogy milyen gazdag és változatos élővilágra bukkanhatunk még a legszélsőségesebb környezetekben is.

Az Endurance22 csapat által a roncs megtalálására használt tenger alatti drónnal rögzített felvételek megtekintése közben az Ír Nemzeti Egyetem Galway-i zoológusa a The New York Timesnak elmondta, hogy a tengerfenék nagy része ebben a térségben puha és viszonylag jellegtelen. A hajó azonban Dr. Louise Allcock szerint eddig soha nem látott állatoknak adhat otthont.

A Weddell-tengeren sok munka folyt, de többnyire puha fenéken. Van rá esély, hogy léteznek új fajok.

– mondta Allcock a lapnak

Katrin Linse, a Brit Antarktiszkutató Intézet tengerbiológusa egy fehér lényt vett észre, amely a hajó ablakán ült. Azonnal tudta, hogy nem szabadna ott lennie. Linse először azt hitte, hogy az állat egy rák, de az Antarktiszon nincsenek, legalábbis nem jellemzőek a tízlábúak, amelyek közé tartoznak a rákok.

A kutatások során azonban kiderült, hogy az állat egy mélytengeri homár. Ez pedig azért rendkívül fontos, mert az Antarktiszon csak egy fajta homárt tartanak számon, és a tudósok úgy vélik, hogy több millió éves szünet után tért vissza a térségbe. Az éghajlatváltozás tette lehetővé, hogy a homár visszaköltözzön az övezetbe, de az állatot megfigyelő tudósok szerint ez egy teljesen új homárfajta.

Ez biztosan egy másik faj.

– mondta Paula Rodríguez Flores, a Harvard Egyetem Összehasonlító Zoológiai Múzeumának mélytengeri homárokat tanulmányozó kutatója a Timesnak.

A figyelmetekbe ajánljuk