Egy barna hód mászik át a faágon.

Az ökoszisztéma-mérnökök olyan fajok, amelyek jelentősen hozzájárulnak az élőhelyek létrehozásában, elpusztításában, módosításában és fenntartásában. Ezek az egyedülállóan produktív állatok olyan feltételeket teremtenek, amelyekből más fajok is profitálhatnak, például megfelelő menedékhely vagy táplálékforrás formájában. Az alábbi cikkben öt olyan ökoszisztéma-mérnök fajt mutatunk be, amely élőhelyeket teremt.


Hódok

Egy h\u00f3d a v\u00edzben.

Niklas Hamann/Unsplash

A hódok a legjelentősebb ökoszisztéma-mérnökök közé tartoznak. Gátépítő tevékenységük eltereli és megakasztja a patakok folyását, elárasztja a szomszédos területeket, ezzel új vizes élőhelyeket hoz létre, amelyek más vízi élőlényeknek nyújtanak élőhelyet, az apró zooplanktonoktól a kétéltűekig.

Azáltal, hogy a gátak építése során eltávolítják a kisebb fákat, sűrűbb árnyékos területeket is megnyitnak, így beengedik a napfényt.

Ezek a változások élőhelyet teremtenek rovarok, madarak, denevérek, kétéltűek, teknősök és még nagyobb állatok, például szarvasok számára is.

Sarki rókák

Egy sarki r\u00f3ka n\u00e9z a kamer\u00e1ba

Arctic Fox

Néhány ökoszisztéma-mérnök finomabb módon dolgozik. A tundrán élő sarki róka a talaj kémhatását úgy alakítja, hogy a kölykeinek menedéket nyújtó odúkat épít. Az odúépítés kemény munka, de ha egyszer elkészült, ezeket a „lakhelyeket" évszázadokig használhatják.

Amikor használatban vannak, ezek az odúk nagy mennyiségű tápanyagot tartalmaznak a róka vizelete, ürüléke és a bomló zsákmánya miatt. Ez növeli a növényzetet az odúk körül, így nagyobb környezeti változatosságot eredményez a foltokban, amelyek viszont vonzzák az olyan állatokat, mint a lemmingek vagy a rénszarvasok.

Korall

Egy korallz\u00e1tony.

Q.U.I /Unsplash

A korallok, akárcsak a hódok, az ökoszisztémák kvintesszenciális mérnökei. Olyan fizikai struktúrát hoznak létre, amely hatással van az óceáni áramlatokra, lehetőséget teremtve a növény- és állatfajok sokféleségének gyarapodására. A halaknak menedéket nyújtanak mind a ragadozók, mind pedig egyes esetekben a gyors vízmozgások elől. Következésképpen a korallzátonyok ívó és táplálkozó helyet biztosítanak számos hal számára.

Fakopáncsok

Egy tollas fakop\u00e1ncs a f\u00e1ra kapaszkodik.

David Cooper/Getty Images

A fakopáncsok a fa törzsébe fúrják magukat, hogy párjukat odavonzzák, rovarokat ragadjanak meg és fészkelőhelyeket hozzanak létre utódaik számára. Ha egy fakopáncs elhagyja a fészkelő helyét, más madárfajok, amelyek nem képesek ilyen kiterjedt üregeket létrehozni, gyakran használják azokat saját utódaik számára.

A kutatások szerint a harkályok által kialakított üregek sok esetben nagyobb védelmet nyújtanak, mint a természetes fák üregei, mivel gyakran kis nyílásokkal rendelkeznek, amelyek megakadályozzák, hogy a ragadozók könnyen elérjék a fiókákat, így segítve az utódok túlélését.

Prérikutyák

K\u00e9t pr\u00e9rikutya az \u00fcregben.

Joshua J. Cotten/Unsplash

Ezek a rágcsálók hihetetlenül fontosak a gyepterületek fenntartásában, amelyek komoly „ökoszisztéma-szolgáltatásokat" nyújtanak, beleértve a szénmegkötést is.

A prérikutyák komplex földalatti kolóniákat hoznak létre, amelyeket néha prérikutyavárosoknak neveznek és ezek a nyulaknak, kétéltűeknek, kígyóknak és madaraknak is menedéket nyújtanak.

Az odúépítés szellőzteti a talajt, újraelosztja a tápanyagokat és növeli a víz beszivárgását, így fenntartja a gyepeket és gátolja a fás növények és az invazív fajok növekedését. A prérikutyák által fenntartott őshonos gyepek emellett élőhelyet biztosítanak a legelő állatoknak, valamint a prérikutyákkal vagy más, hasonló fajokkal táplálkozó ragadozóknak.

Forrás: Treehugger

A figyelmetekbe ajánljuk