karantén

Nyugtalanító, hogyan változott meg a tinédzserek agya a lezárások alatt

A koronavírus-járvány miatt bevezetett karantén és az azzal járó stressz felgyorsította az öregedést a tizenévesek agyában. A kutatók szerint az eredmények szinte megegyeznek azokkal a hatásokkal, amelyeket korábban az erőszak, az elhanyagolás és a családi diszfunkció következtében figyeltek meg.

A kamaszkor alapvetően viharos időszak egy fiatal életében, az agy lényegében átprogramozódik – ehhez pedig karantén sem kell.

A Stanford Egyetem és a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem kutatóinak nemrégiben készült tanulmánya arra a következtetésre jutott, hogy a világjárvány „felgyorsította" ennek az újraszerveződésnek egy részét, elvékonyította az agykéreget, és megnövelte az agy hippokampusz (nélkülözhetetlen szerepet játszik összetett információk, események memorizálásában) és az amigdala (elsődleges szerepe van az érzelmi reakciók feldolgozásában és raktározásában) részének méretét – számol be a kutatásról a ScienceAlert.

Ez is érdekelhet: A depresszió kezelése megváltoztatja az agy szerkezetét

A különböző tanulmányok már kimutatták, hogy a világjárvány és azok intézkedései mennyire károsan hatott a fiatalok mentális egészségére, de az kutatók eddig nem tudták, hogy fizikailag milyen változás ment végbe.

A kutatócsoport 81 gyermek MRI-felvételét vizsgálta meg a világjárvány előtt (2016 novembere és 2019 novembere között), valamint 82 gyermekét a világjárvány alatt (2020 októbere és 2022 márciusa között) – utóbbit a karanténidőszak enyhülése után, 2020 tavaszán, Kaliforniában készítettek.

Az eredmények azt mutatták, hogy az agy öregedési folyamata látszólag felgyorsult a pandémiát követő csoportban. Az egy évnél rövidebb karanténidőszak három évnyi agyi öregedéssel egyenértékű folyamatot eredményeztek a második csoportban.

Emellett a fiatalok mentális egészsége is látványosan rosszabb lett, bár a kutatók szerint nem világos, hogy ez közvetlenül összefügg-e az agy öregedésével. A szerzők kiemelték: a tanulmány nem tud választ adni arra, hogy ezek a változások tartósak maradnak-e, vagy további mentális problémák jelentkeznek majd az agyi struktúrák felgyorsult változásai miatt.

Ennek kiderítéséhez további kutatásokra lesz szükség. A kutatócsoport azt tervezi, hogy folytatja a résztvevők nyomon követését, figyelve az agy szerkezetében bekövetkező további változásokat és az esetlegesen kialakuló mentális egészségügyi komplikációkat.


A figyelmetekbe ajánljuk