Ezzel a személyiségjeggyel rendelkezőknek erősebb az immunrendszere

Ezzel a személyiségjeggyel rendelkezőknek erősebb az immunrendszere

A lelkiismeretes emberek immunrendszere erősebb, és ők élnek a leghosszabb ideig.

A rendkívül lelkiismeretes emberek átlagosan két-négy évvel tovább élnek. Ritkábban dohányoznak vagy isznak, és kisebb a stressz-szintjük is – írja PsyBlog.

A lelkiismeretesség két aspektusa áll a legerősebb kapcsolatban a hosszú élettel és jó egészséggel:

  • rend iránti preferencia
  • teljesítményorientáltság.

A tanulmány szerint a különös kapcsolatot részben az immunrendszer magyarázza. A lelkiismeretesebb embereknél alacsonyabb az interleukin-6 nevű biológiai marker szintje, amely a szervezetben zajló gyulladáshoz kapcsolódik.

Páraic Ó Súilleabháin, a tanulmány első szerzője elmondta:

A személyiségünk egész életünk során rendkívül fontos, a fejlődésünk korai szakaszától kezdve, a gondolkodásunk, érzéseink és viselkedésünk egész életünkre gyakorolt hatásának felhalmozódásáig, valamint a halálunkat megelőző években. Egyre nyilvánvalóbbá válik az is, hogy a személyiség valójában mennyire fontos a hosszú távú egészségünk és az ebből következő hosszú életünk szempontjából.

Kimutatták például, hogy a lelkiismeretesség személyiségjegyében (a felelősségtudat, a szervezettség és az önkontrollra való hajlam) alacsonyabb pontszámot elérő embereknél 40%-kal nagyobb lehet a koraibb halálozás kockázata, mint a magasabb pontszámot elérő társainknál.

Nem világos azonban egyelőre, hogy ez hogyan történhetett, és ami még fontosabb, hogy milyen biológiai útvonal lehet felelős ezért a kapcsolatért.

A vizsgálatban 957 felnőtt vett részt, akiket 14 éven keresztül követtek nyomon.

Dr. Ó Súilleabháin pedig a következőképp ismertette az eredményeket:

Azt találtuk, hogy részben az immunrendszerüknek köszönhető, hogy azok az emberek, akik magasabb pontszámot érnek el a lelkiismeretesség személyiségjegyében, tovább élnek, különösen az interleukin-6 nevű biológiai marker alacsonyabb szintje miatt. Valószínűleg még több biológiai mechanizmusokat kell még felfedeznünk, amelyek világosabb képet adnak majd arról, hogy személyiségünk milyen különböző módon játszik szerepet hosszú távú egészségünk szempontjából.


A figyelmetekbe ajánljuk