szelénben gazdag ételek

5 tudományosan alátámasztott tény, ami arról tanúskodik, hogy a szelén fogyasztása fontos

A szelén egy erős ásványi anyag, amely elengedhetetlen a szervezet megfelelő működéséhez. Íme a szelén 5 egészségügyi előnye, amelyeket a tudomány is alátámaszt.1. Erős antioxidáns

Az antioxidánsok olyan vegyületek az élelmiszerekben, amelyek megakadályozzák a szabad gyökök által okozott sejtkárosodást. A szabad gyökök az anyagcseréhez hasonló folyamatok normális melléktermékei, amelyek naponta keletkeznek a szervezetben – kezdi a HealthLine.

Gyakran rossz hírüket keltik, pedig a szabad gyökök nélkülözhetetlenek az egészségünkhöz. Fontos funkciókat látnak el, többek között védik a szervezetet a betegségektől. Az olyan antioxidánsok, mint a szelén, segítenek csökkenteni az oxidatív stresszt azáltal, hogy kordában tartják a szabad gyökök számát.

Ez is érdekelhet: 10 élelmiszer, amiben rengeteg E-vitamin található

2. Védelmet nyújthat a szívbetegségek ellen

A szelénben gazdag étrend segíthet megőrizni a szív egészségét, mivel az alacsony szelénszintet összefüggésbe hozták a szívbetegségek fokozott kockázatával. 25 megfigyeléses vizsgálat elemzése során a vér szelénszintjének 50%-os növekedése a szívbetegség kockázatának 24%-os csökkenésével járt együtt.

A szelén a szervezetben lévő gyulladásmarkerek – a szívbetegségek egyik fő kockázati tényezője – szintjét is csökkentheti. Egy másik kutatás bizonyította, hogy a szelénpótlás csökkentette a gyulladásos marker, a C-reaktív fehérje (CRP) szintjét, illetve növelte a glutation-peroxidáz, egy erős antioxidáns értékét.

Ez azt jelzi, hogy a szelén segíthet csökkenteni a szívbetegségek kockázatát azáltal, hogy csökkenti a gyulladást és az oxidatív stresszt a szervezetben. Az oxidatív stressz és a gyulladás összefüggésbe hozható az ateroszklerózissal, vagyis az artériákban lévő plakkok felhalmozódásával.

3. Segít megelőzni a szellemi hanyatlást

Az oxidatív stresszről úgy vélik, hogy részt vesz az olyan neurológiai betegségek kialakulásában és progressziójában is, mint a Parkinson-kór, a szklerózis multiplex és az Alzheimer-kór. Számos tanulmány pedig kimutatta, hogy az Alzheimer-kórban szenvedő betegek vérében alacsonyabb a szelénszint.

4. Fontos a pajzsmirigy egészségéhez

A szelén fontos a pajzsmirigy megfelelő működéséhez, és segít megvédeni a pajzsmirigyet az oxidatív károsodástól, valamint alapvető szerepet játszik a pajzsmirigyhormonok termelésében.

A szelénhiányt összefüggésbe hozták olyan pajzsmirigybetegségekkel, mint a Hashimoto thyreoiditis, ami a pajzsmirigy alulműködés egyik típusa, amely során az immunrendszer támadja meg a szervet.

Olvasd el ezt is! 4 egészséges étel, amelyek magas D-vitamin tartalmúak

5. Erősíti az immunrendszert

A szelén fontos szerepet játszik az immunrendszer egészségében. Ahogy fentebb is említésre került, segít csökkenteni az oxidatív stresszt a szervezetben, ami csökkenti a gyulladást, ezáltal pedig fokozza az immunitást. Tanulmányok kimutatták, hogy a szelén megnövekedett vérszintje fokozott immunválaszhoz kapcsolódik, hiánya pedig károsítja az immunsejtek működését.

Fontos megjegyezni, hogy az ajánlott napi mennyiséget nem szabad túllépni, és mindig érdemes konzultálni egy egészségügyi szakemberrel.

A figyelmetekbe ajánljuk