őszülő haj

A sok stressztől tényleg hamarabb őszülünk?

A tudomány szerint a válasz: igen.


Régóta tartja magát az a meggyőződés, hogy az őszülés nem csak kor kérdése – sokkal inkább tapasztalat jele. A „kihullik a hajam tőle", „megőszülök tőle" mondás szerint az ezüstös hajszálak az aggodalmakról tanúskodnak. A legenda szerint Marie Antoinette egyetlen éjszaka alatt teljesen megőszült, miután megtudta, hogy kivégzik.

Ez is érdekelhet:Miért alakulhatott ki a göndör haj az embereknél?

De vajon az ember élettapasztalata valóban megváltoztathatja a hajszínét? A tudomány szerint lehetséges, hogy bár a hajszín idővel természetes módon őszülni kezd, bizonyos tényezők – köztük a stressz is – felgyorsíthatják ezt a változást. A stressz normális reakció a mindennapi nyomásra, de könnyen egészségtelenné válhat, és felboríthatja az ember mindennapi működését.

A stressz természetesen nem az őszülés elsődleges oka - a gének határozzák meg nagyrészt azt, hogy mikor őszül meg az ember, de az idegeskedés kétségkívül felgyorsíthatja a folyamatot. De még a közvetett stressz, például az alultápláltság, a pajzsmirigyproblémák, a hormonális egyensúlyhiány és a vérszegénység is hatással lehet a haj pigmentációjára


mondta David Kingsley, a hajhullás kutatója és a World Trichology Society elnöke. (A trichológia a haj és a fejbőr állapotának tanulmányozása).

Egy 2021-ben megjelent tanulmány megállapította, hogy a stressz az embereknél valóban okozhatja a haj őszülését, csakhogy ez a változás nem mindig tartós. Ez mit jelent?

A néhány ősz hajszállal rendelkező személyeket arra kérték, hogy naplózzák az elmúlt hónapokban szerzett tapasztalataikat és stressz-szintjüket. Azt találták, hogy az olyan stresszes élmények, mint például a munkahely elvesztése, kapcsolatban álltak az őszüléssel. A trauma megszüntetésével pedig visszafordítható volt az őszülés.

Akadt olyan személy, aki elment nyaralni, és pár hajszála a nyaralás alatt visszaváltozott sötétre

– mondta Martin Picarda Columbia Egyetem neurológusa.

Picard szerint egyértelműen nem csak a genetika határozza meg, hogy mikor őszül meg egy hajszál. Nemcsak az őszülés időpontja változik nagymértékben, a 30-as évektől egészen a 80-as évekig, hanem minden hajszálnak ugyanaz a genomja, ugyanazoknak a dolgoknak van kitéve. De miért őszülnek egyesek korábban, mások pedig később?

Matematikai modellezés alapján Picard és kollégái azt javasolták, hogy a hajnak el kell érnie egy küszöbértéket ahhoz, hogy megőszüljön. Középkorban, amikor az ember már közelebb van ehhez a küszöbhöz, a stressz átlökheti a hajat ezen a „határon".

Felvetették, hogy lehetséges lehet visszafordítani az őszülést azoknál, akik nemrég őszültek meg. Akinek azonban már évek óta őszül a haja, annak a stressz megszüntetése valószínűleg nem fogja visszaállítani a hajszálak eredeti színét, mivel a haj már jóval túlhaladta az őszülési küszöböt.

A való életben ez pedig nem túl gyakori, hogy a haj visszanyerné pigmentjét.

Ideális esetben egy nyomon követési prospektív vizsgálat lenne a következő, mondta Picard. A kutatók hónapokon át követnék a résztvevőket, rögzítenék tapasztalataikat, és nyálon keresztül mérnék stresszhormonjaikat, mielőtt elemeznék hajszálaikat. De erre még várniuk kell.

A figyelmetekbe ajánljuk