Miért fehérek általában a repülőgépek?

Miért fehérek általában a repülőgépek?

Sok repülőgép, különösen az utasszállító repülőgépek, általában fehérre vannak festve. Ennek pedig számos oka van, amelyeknek köze van a kényelemhez, a hatékonysághoz és a biztonsághoz.


A repülés kezdetén a repülőgépek megtartották fémes színüket. A krómozott váz pedig mindenki számára ismerős lehet, ha a repülés korai évtizedeire gondolunk, de napjainkban is akad néhány fém repülőgép.

Egy repülőgépnek azonban időjárási jelenségek egész sorát kell kibírnia, és a fémek hajlamosak korrodálódni. Így a festék (bármilyen színű) egyfajta védelmet jelent a repülőgép külsejének hosszabb ideig tartó védelmére. Lehet, hogy drága egy egész repülőgép festése, de hosszú távon olcsóbb, ha a repülőgép karbantartásáról van szó. A korrózió problémáján felül egy krómozott gépet még mindig polírozni kell, ami egy festett repülőnél teljesen kihagyható.

Ez is érdekelhet:5000 utas szállít majd a sugárhajtású repülő luxushotel

A fehér festék pedig hő miatt is nagyon fontos. A felhőhatár felett, napközben a repülőgépek sok órán át közvetlen napfényben vannak. A fehér festék kevesebb hőt nyel el, ami hosszú távon ismét olcsóbbá teszi a repülőgépek belső terének hűtését. A napfénynek való kitettség, valamint az elemekkel való kölcsönhatás is másképp hat a festékekre. A színes festékek idővel hajlamosak kifakulni, ami a fehér festék esetében nem jelent akkora problémát. Tehát több szempontból is célszerűbb a repülőgépeket fehérre festeni.

Unsplash

A fehér festékkel a hibák és a különféle sérülések is könnyebben észrevehetők. Az olyan repedések vagy horpadások, amelyeknek nem kellene ott lenniük, az olajok vagy más belső folyadékok szivárgása jobban észrevehető egy fehér színű festésen, mint a színeseken.

Van egy másik ok is, amelyet gyakran emlegetnek a fehér szín választása mögött. Ez pedig nem más, mint a madarak.

A madarak repülőgépbe való becsapódásának kockázatát csökkenti, ami rájuk nézve halálos, de a fedélzeten tartózkodó emberekre is veszélyes lehet. A Human-Wildlife Interactions című szaklapban megjelent tanulmány szerint a világosabb (fehér) géptörzs mind napos, mind részben felhős égbolton nagyobb kontrasztot mutat, mint a színesek. Ennek ellenére a kutatók hozzátették, hogy munkájuk további vizsgálatokat igényel.

A figyelmetekbe ajánljuk